Saradnjom Srbije i Rumunije do boljeg života
Foto: Saša Urošev

Prekogranična saradnja suseda u uzlaznoj putanji

Saradnjom Srbije i Rumunije do boljeg života

Srbija -
Zajedničkim aktivnostima Srbija i Rumunija doprinose ekonomskom i socijalnom razvoju pograničnih oblasti- kaže Sanda Šimić, zamenica direktorke Kancelarije za evropske integracije

KIKINDA: Prava stvar!Program prekogranične saradnje Rumunije i Srbije jedan je od najnaprednijih u kojem naša zemlja sa susednim državama učestvuje od 2007. godine. Smisao Programa jeste da se zajedničkim akcijama dostigne stabilnost i ekonomski napredak s obe strane granice:

"Programi prekogranične saradnje su instrument EU za pruzanje podrške saradnji istitucija u pograničnim oblastima. Ukupno je za ovaj Program izdvojeno preko 53 miliona evra i sprovedeno više od 90 različitih projekata, koji doprinose unapređenju standarda, i održivom razvoju u pograničnom delu. U toku su pripreme Programa prekogranične saradnje EU za naredni period koji će trajati od 2014. do 2020 godine", kaže Sanda Šimić, zamenica direktorke Kancelarije za evropske integracije Republike Srbije.

U Srbiji se trenutno realizuje osam programa-sa Mađarskom, Rumunijom, Bugarskom, Crnom Gorom, BiH, Hrvatskom, Jadranski program i programa Jugoistočna Evropa-kaže Sanda Šimić, zamenica direktorke Kancelarije za evropske integracije Republike Srbije. Prethodnih godina je u našoj zemlji finansijski podržano oko 200 projekata.

Kikinda i pobratimski rumunski grad Rešica, nedavno su realizovali oko 425 hiljada evra vredan prekogranični projekat čiji je zadatak bio da osnaži i dodatno razvije postojeće turističke kapacitete dva mesta, ali i afirmiše ponudu Banata s obe strane granice. Za podizanje turističkih potencijala opštini Kikinda pripalo je skoro 162 hiljade evra.

Rampa se ponovo dižeDrumski granični prelaz Nakovo-Lunga koji je od Kikinde udaljen devet kilometara, biće ponovo otvoren od 27. do 29. decembra. Nadležni državni organi Srbije i Rumunije, uvažili su zahtev oštine Kikinda da rampa na pre devet godina zatvorenom prelazu, bude još jednom podignuta. Predsednik opštine Kikinda Pavle Markov potvrdio je Kuriru da će u saradnji sa nadležnim organima, učiniti sve da ovaj prelaz bude trajno otvoren i prekategorisan u međudržavni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja