ČEŠLJANJE: U Subotici otkrivene mahinacije od čak 113 miliona dinara!

Nova vlast obelodanila milionske pronevere

ČEŠLJANJE: U Subotici otkrivene mahinacije od čak 113 miliona dinara!

Srbija -
Gradonačelnik Subotice Jene Maglai (SVM) podneo je krivičnu prijavu zbog malverzacija u JKP „Čistoća i zelenilo“ iz ovog grada, kojima je naneta milionska šteta budžetu

BEOGRAD - Sve izlazi na videlo.Gradonačelnik Subotice Jene Maglai (SVM) podneo je krivičnu prijavu zbog malverzacija u JKP „Čistoća i zelenilo“, kojima je naneta milionska šteta tom preduzeću i lokalnom budžetu. Prijava protiv NN lica podneta je Ministarstvu unutrašnjih poslova i Osnovnom javnom tužilaštvu, a na osnovu izveštaja Državne revizorske institucije (DRI), koja je u kontroli poslovanja za 2011. i 2012. godinu otkrila da su u tom preduzeću izvršene brojne nezakonitosti i zloupotrebe. U Subotici je krajem novembra s mesta gradonačelnika smenjen Modest Dulić, brat Olivera Dulića, pošto je SVM raskinuo koaliciju sa DS i napravio sa SNS.- Interes braće Dulić je da se ne sazna za malverzacije u gradu - kazao je Maglai i istakao da je DRI ustanovio da je stvarni gubitak poslovanja „Čistoće“ u 2012. godini iznosio 100.724.000 dinara, a ne 65.692.000, kako je bilo navedeno u programu poslovanja preduzeća, što je za 35 miliona dinara više nego je prikazano.Otkriveno je, kako je dodao, da je „Čistoća“ ugovorila poslove od čak 113 miliona dinara bez postupka javne nabavke, te da je od 14 javnih nabavki, koje su se odnosile na građevinske radove, trinaest dobila ista građevinska firma - „Mina i Zela“ d. o. o. Subotica, odnosno „Dijagonala“ SZR. U izveštaju DRI navodi se da su za iste transakcije, odnosno posao izdate dve fakture različitih brojeva, datuma i vrednosti prema gradu.- Potraživali su 27 miliona dinara, a kada je grad stavio prigovor, ispostavljena je faktura od 16 miliona dinara. Nekim radnicima pisano je da su radili po 517 sati mesečno, što bi značilo da je neko radio 14-15 sati dnevno svakog dana i vikendima, što je potpuno nerealno. Bahato su trošili oko 300.000 dinara mesečno na reprezentacije - navodi Maglai i dodaje da je DRI ustanovio da je osnovni kapital „Čistoće“, na čijem je čelu bio Vladimir Dragin, za godinu dana spušten sa 103 na oko tri miliona dinara.(B. B.)

Ovako prozvan... Bivši gradonačelnik Subotice Modest Dulić
Ovako prozvan... Bivši gradonačelnik Subotice Modest Dulić

PrethodniciŽMURILI NA MAHINACIJEMaglai sumnja da će na sličnu situaciju da naiđe i u drugim javnim preduzećima u Subotici, te da je uočena i manipulacija sa oko 200 hektara državnog zemljišta.- To obrađuju neki privatnici, niko ne zna ko je to dozvolio. Meni nije jasno kako moji prethodnici sve to nisu videli - kazao je on i dodao da je problematičan i posao vetrozaštitnih pojaseva, kojim je predviđena sadnja na 38 kilometara, a samo pet odsto posla je urađeno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track