Afera beli mantili potresa Kikindu
Foto: Saša Urošev

Direktor Opšte bolnice za Kurir

Afera beli mantili potresa Kikindu

Srbija -
Kao lekara i direktora pogodilo me je ono što se desilo mojim kolegama. U poslednjih godinu i po, koliko sam na ovoj funkciji, nije bilo zvaničnih prigovora pacijenata da lekari traže mito, kaže direktor bolnice

KIKINDA: Kredibilitet (ne)poljuljan!

Mišljenje dobrog dela našeg društva da su “beli mantili” skloni korupciji, potvrđeno je nedavnim hapšenjem dvoje poznatih kikindskih ginekologa. Najpre je 6. decembra uhapšen dr Predrag V. (58) zbog sumnje da je uzeo mito za jedanaest abortusa. Pre desetak dana policija je uhapsila dr Linku P. (64), načelnicu Ginekološko-akušerskog odeljenja.

Ona se tereti da je od tri pacijentkinje za carski rez uzela 320 evra i 2.000 dinara:- Kao lekara i direktora pogodilo me je ono što se desilo mojim kolegama. To je u istoriji kikindskog zdravstva i ove ustanove nezabeleženo. Njihova krivica nije dokazana, ali verovatno postoje vrlo ozbiljni razlozi što su lišeni slobode. Ukoliko krivica bude dokazana, za učinjeno će morati da snose posledice- jasan je dr Milan Mitrić, direktor Opšte bolnice u Kikindi.

Komentarišući za Kurir neprijatnu situaciju koja je na stub srama stavila ovu časnu profesiju, dr Mitrić ne može da se otme utisku da je za javnost uvek atraktivnija negativna priča u zdravstvu:

-Neću da kažem da nema takvih slučajeva, ali radni vek svakog lekara može da ukalja sumnja na neku negativna stvar, u odnosu na hiljade dobro urađenih operativnih zahvata i ispoštovanih procedura. Nije dobro kad se generalizuje korupcija u zdravstvu, i presuđuje bez presude. To samo može da poljulja kredibilitet ove branše- smatra dr Mitrić.Naš sagovorornik otkriva da u poslednjih godinu i po, koliko je on ovoj funkciji, nije bilo zvaničnih prigovora pacijenata na konkretan slučaj da je neko od medicinskog osoblja tražio mito, ili bilo kakve zloupotrebe i diskriminacije bolesnika.

Ne zataškavati, nego prijaviti

Interes ovog društva jeste da se iskorene mito i korupcija. Ne mogu da prihvatim da je zdravstvo najkorumpiraniji deo našeg sistema. Da bismo sankcionisali takav tip ponašanja, neophodno je da nam pacijenti to prijave. Apelujem na građane da bez ustezanja prijave svaki slučaj nedopustivog ponašanja medicinskog osoblja. Iznuđivanje novca od pacijenata za zdravstvene usluge je nedopustivo- kategoričan je dr Mitrić.

Za operaciju tražila 200 evra

Hapšenje dr Linke P.(64), nije iznenadilo neke njene pacijentkinje koje tvrde da je javna tajna da je tražila novac za obavljanje ginekoloških usluga. Kikinđanka M.R. (48) kaže za Kurir da je dr Linka P. tražila da je “časti” sa 200 evra:

-Operativnom zahvatu materice podrgnuta sam marta prošle godine. Dr Linka P. mi je pre toga, u dva, tri navrata naglasila da bi bilo poželjno da je “častim” sa 200 evra. Da želi novac, jasno mi je stavljala do znanja rečima da očekuje “trećeg, četvrtog dana nakon operacije, da obe budemo zadovoljne”. Rekla sam joj da nemam para, da mi je suprug nezaposlen, i da mora da me operiše. Tako je na kraju i bilo- ispričala je M.R.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja