SVETOM TRIFUNU U ČAST: Dani vina u Iđošu
Foto: Saša Urošev

Esnafska slava vinara

SVETOM TRIFUNU U ČAST: Dani vina u Iđošu

Srbija -
Recept za kvalitetno vino podrazumeva puno truda i ljubavi prema ovom poslu koji se prenosi sa kolena na koleno, kaže jedan od nagrađenih
1 / 2 Foto: Saša Urošev

KIKINDA - Još litar jedan…

Svi vinski putevi vinopije će u subotu voditi u Iđoš kod Kikinde. Na 14. “Danina vina”, manifestaciji pokrajinskog karaktera koje organizuje tamošnje udruženje vinara i vinogradara „Šasla“, biće proglašeni najbolji proizvođači rajskog pića u Vojvodini. Odluka iskusnih enologa već je poznata.

Nandor Biro iz Horgoša, apsolutni je pobednik 14. “Dana vina”. U konkurenciji 204 uzorka vina iz svih krajeva Vojvodine, Nandorova “frankovka” je proglašena najboljom. Miodrag Munćan iz Iđoša mesni je pobednik, dok je najbolje vino u kikindskoj opštini proizveo Nenad Miladinski:-Stara izreka kaže da se vino pravi u vinogradu. Bez kvalitetnog grožđa, nema ni valjanog vina. Recept za kvalitetno vino podrazumeva puno truda i ljubavi prema ovom poslu koji se prenosi sa kolena na koleno- kaže on.

Predsednik udruženja “Šasla”, Isa Panić, navodi da u čast Svetog Trifuna, esnafske slave vinara i vinogradara, ali i radi unapređenja kvaliteta vina i afirmacije vinogradarstva u Vojvodini, svakog februra organizuju „Dane vina“:-Centralna svečanost na kojoj će se uručiti priznanja najboljim proizvođačima vina održaće se u subotu. Prethodna godina je vinarima bila nakloljena, a tome svedoči i rekordan broj pristiglih uzoraka- kaže Panić.

Nakon osveštenja vina i vinograda, i proglašenja pobednika, biće upriličena tradicionalna degustacija vina. "Šasla" je osnovana 2001. godine. Vrsta vinove loze "šasla", poreklom je iz Male Azije. Najpre je stigla u Francusku, a odatle se raširila po Evropi i dospela i na iđoško vinogorje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja