Babić: Za lečenje dece u inostranstvu biće osnovan fond
Foto: Saša Urošev

Da roditelji ubuduće ne brinu

Babić: Za lečenje dece u inostranstvu biće osnovan fond

Srbija -
Čim bude konstituisan nov saziv Narodne skupštine, očekujem da se ovo pitanje reši pravljenjem državnog ili mešovitog državno-privatnog fonda u čijoj nadležnosti će biti jedinstveno finansiranje lečenja dece u inostranstvu, izjavio je direktor RFZO

KIKINDA - Dobra vest!

Muka i trauma da uspeju da sakupe basnoslovnu sumu novca, koja je njihovoj deci neophodna za odlazak na skupo lečenje u inostranstvu, roditelji će ubuduće biti pošteđeni.

Prema najavi prof.dr Momčila Babića, direktora Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, ovo bolno pitanje sa kojima se roditelji, njihovi bolesni mališani, ali i celo naše društvo već duže vreme suočavaju, uskoro bi trebalo da bude valjano rešeno:

„Fond za lečenje dece u inostranstvu treba adekvatno pravo regulisati zakonom“, nema dilemu prof. dr Babić. „Čim bude konstituisan nov saziv Narodne skupštine, očekujem da se to pitanje reši pravljenjem državnog ili mešovitog državno-privatnog fonda. Zadatak tog fonda biće jedinstveno finansiranje lečenja dece u inostranstvu“, rekao je direktor RFZO.

Tokom današnje posete Opštoj bolnici i Domu zdravlja u Kikindi, prof. dr Babić pohvalio je lokalnu samoupravu što neprekidno pomaže rad tih zdravstvenih ustanova, i konstatovao da to nije slušaj sa svim gradovima i opštinama u Srbiji .On je istakao da će uskoro biti pronađeno rešenje za finansijska dugovanja Bolnice i Doma zdravlja:

„Neke stare obaveze koje je Bolnica napravila i dug od 200 miliona dinara nastojaćemo da rešimo u narednom periodu na adekvatan način, kao i dugovanja Doma zdravlja od 4 miliona dinara. Ekonomska situacija u našoj zemlji nije takva da možemo lako i brzo da rešavamo probleme pojedinačnih institucija. Moram da naglasim da pratimo funkcionisanje svih zdravstvenih institucija i kontrolišemo ih- dodao je on.

Direktor RFZO osvrnuo se i na najavu uvođenja ektronskog zakazivanje lekarskih pregleda, kao i izdavanje uputa i recepata: „U te ambiciozne planove spadaju i elektronsko izdavanje istorije bolesti, kao i elekronska konsultacija sa doktorom. Radićemo veoma istrajno na realizaciji ovih planova. Ako smo tridesetak godina čekali na uvođenje elektronike u naš zdravstveni sistem, i ako zakasnimo koji mesec, verujem da će nam biti oprošteno. To ćemo svakako realizovati ove godine. Iskustva susednih država govore da se uvođenjem elektronskih recepata, ostvaruje ušteda u zdravstvenom sistemu između 30 i 40 odsto- rekao je prof.dr Babić.

(S. U.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track