BOSANSKI BLOKIRA SUDOVE: Govoriš li srpski, bolan?
Foto: Printscreen RTS

Jezičke zavrzlame gomilaju predmete

BOSANSKI BLOKIRA SUDOVE: Govoriš li srpski, bolan?

Srbija -
U Pazaru, Tutinu i Sjenici optuženi traže tumača za bosanski jezik. U Srbiji postoji samo jedan ovlašćeni sudski tumač za bosanski jezik, i to u Novom Sadu

NOVI PAZAR - Bosanski jezik "blokirao" sudove u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici. Samo u Prijepolju u zastoju oko 240 predmeta. Optuženi traže tumača za bosanski jezik. U Ministarstvu pravde kažu da sudija mora da proceni da li stranke tražeći tumača namerno odugovlače s postupkom, kako bi zastareo.

U Srbiji postoji samo jedan ovlašćeni sudski tumač za bosanski jezik, i to u Novom Sadu. Kako ne može da stigne do svakog suda gde treba prevesti sa srpskog na bosanski, samo u Prijepolju je u zastoju oko 240 predmeta. Taj problem imaju i sudovi u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici.

Na srpskom sud, na bosanskom sud, razlika je ista i u reči advokat, to jest na bosanskom je - advokat. Ipak, jezičko nadmudrivanje je problem za sudije u Prijepolju, Sjenici, Novom Pazaru, gde optuženi traže tumača za bosanski jezik i imaju pravo na to.

"Sada je u radu sudova u Novom Pazaru ogroman zastoj, jer pravo na upotrebu jezika i pisma zloupotrebljavaju uglavnom oni koji gube spor i onda traže spas u tome jer znaju da u Srbiji postoji samo jedan zvanični tumač", rekao je advokat Dragan Novović.I čačanske sudije imaju isti problem. Vozač optužen za saobraćajni prekršaj tvrdi da zna samo bosanski, pa čeka tumača i traži izuzeće sudije za prekršaje.

"Naći ćemo se sutra u situaciji da će doći moj komšija i reći da je pripadnik neke nacionalne manjine, pa ćemo tražiti prevodioca. Znači, trebaju mi činjenice, dokazi i argumenti", rekao je Dragan Grujović, sudija Prekršajnog suda u Čačku. Jedini tumač za bosanski jezik sertifikat je dobio posle zahteva Bošnjačkog nacionalnog vijeća, a zbog potreba sudova u Novom Pazaru i u Prijepolju.

Esad Džudžević iz Bošnjačkog nacionalnog vijeća u tehničkom mandatu, kaže da su svesni prekršaja, da neki ljudi to koriste da inkriminišu jedno manjinsko pravo. "Jedini način da se to spreči jeste da se, u skladu sa zakonskom procedurom, prime tumači za bosanski jezik, to je elementarno pravo", rekao je Džudžević.

U Ministarstvu pravde objašnjavaju da je jedno od rešenja koje predviđa Evropska povelja o regionalnim i manjinskim jezicima - da sudija proceni da li stranke tražeći tumača namerno odugovlače s postupkom, kako bi zastareo. Tada sudija može da odluči da se postupak nastavi na zvaničnom jeziku države, odnosno na srpskom jeziku.

To znači da ukoliko se neko školovao na srpskom ili više godina radio na poslovima koji zahtevaju upotrebu srpskog, a traži tumača, zloupotrebljava svoja prava.

http://www.youtube.com/watch?v=YLVZw1xxtTE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track