TRGOVIŠTE: Neženjama po 2.000 evra iz budžeta da nađu i isprose mladu!
Foto: Sina

Samo za momke starije od 35

TRGOVIŠTE: Neženjama po 2.000 evra iz budžeta da nađu i isprose mladu!

Srbija -
Ovih dana biće raspisan i konkurs, posle čega će najsrećnijih 300 bećara moći da krenu u potragu za izabranicama širom Srbije, ali i Albanije, Ukrajine, Rusije i Rumunije
1 / 2 Foto: Reuters

TRGOVIŠTE - Opština je iz budžeta izdvojila pet miliona dinara za više od 300 mladoženja starijih od 35 godina kako bi im pomogla da nađu mladu, plate prosidbu i svadbu.

Predsednik opštine Nenad Krstić izjavio je da će ovih dana biti raspisan konkurs. "Osnovni uslov da neko može da konkuriše je da ima više od 35 godina, prebivalište u opštini Trgovište i da nije zaposlen. Predviđeno je da svaki neženja dobije po 200.000 dinara", kaže Krstić.

Prema njegovim rečima, negativna stopa prirodnog priraštaja koja je najgora u Evropi kao i činjenica da zbog bele kuge Trgovištu, Radovnici i ostalim mestima preti nestajanje, opština se odlučila da zaustavi demografski sunovrat tako što će pomoći neženjama da neveste potraže u Srbiji, Albaniji, Ukrajini, Rusiji, Rumuniji. - Siromašnim neženjama neophodne su pare da otputuju, nađu mladu i plate prosidbu, svadbu i ispoštuju druge običaje - kaže Krstić.

Trgovište (Foto: Rojters)
Trgovište (Foto: Rojters)

Načelnik Opštinske uprave Stojan Stanković ističe da mladi bračni parovi koji zasnuju bračni odnos uz finansijsku pomoć opštine, imaće obavezu da u braku budu najmanje pet godina. U suprotnom mladoženja mora da vrati novac dobijen za ženidbu. Predsednik Udruženja neženja Jovica Mitić (44) kaže da u najsiromašnijem kraju Srbije ima pedesetak neudatih moma, koje zbog siromaštva po bračne izabranike odlaze u Vranje, Niš, Kragujevac, Beograd.

"Niko se ne ženi. Deca se ne rađaju. Nema svadbi, plača beba. Zahvaljujući pomoći opštine pripremamo se da pođemo u svet. Da se organizujemo i nađemo neveste. Samo da se oženim. Supruzi obećavam da neće da obavlja težačke poslove", kaže Dragan Petrović.

"Zbog egzistencijalnih problema, sve je manje onih koji žele da zasnuju porodicu. Momci nemaju stalni izvor prihoda i ne mogu da se žene. Pokušao sam da se oženim, ali nešto nije išlo. Pokušaću ponovo", kaže Jovica Mihajlović, trgovac u Trgovištu. Svim mladencima po 10.000 dinara.

Trgovište (Foto: Rojters)
Trgovište (Foto: Rojters)

Osim novca za neženje, lokalna samouprava mladencima poklanja po 10.000 dinara. Novopečeni supružnici oslobođeni su i takse za venčanje. Zamenik predsednika opštine Aleksandar Kolić kaže da svaka porodilja za novorođenče dobija pomoć od 15.000 dinara, a nezaposlena porodilja godinu dana dobija mesečnu pomoć od 10.000 dinara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track