MUKE SAMOHRANE MAJKE: Teško do nove violine i međunarodnih takmičenja!

Pomozimo mladom virtuozu

MUKE SAMOHRANE MAJKE: Teško do nove violine i međunarodnih takmičenja!

Srbija -
Dnevno na školskoj violini vežbam između tri i četiri sata. Pogađa me jer se mama nervira što ne može da mi kupi instrument i prušti da odem na takmičenja u Češku i Italiju kaže Stefanija Udicki

KIKINDA- Mladoj violinistkinji Stefaniji Udicki (14) iz Kikinde, učenici Škole za muzičke talente u Ćupriji, stručnjaci predviđaju blistavu karijeru. U slučaju mlade umetnice, put do slave zbilja je posut trnjem.

Stefanija je rano ostala bez oca, nema svoju violinu, a odlasci na dva velika međunarodna takmičenja u Češkoj i Italiji su pod znakom pitanja. Anđeosko lice devojčice koja je prošle godine osvojila treće mesto na Međunarodnom takmičenju mladih violinista u Belgiji, nije moglo da sakrije tugu ni u nedelju, na proslavi 14. rođendana:­

" Osećanja su pomešana. Znam da me tata negde sa neba stalno gleda i bodri da istrajem u nameri koju sam mu saopštila kad sam imala šest godina i prvi put u ruke uzela violinu. Pogađa me jer se mama nervira što ne može da mi kupi instrument i obezbedi odlazak na takmičenja koja će okupiti najbolje mlade violinist iz celog sveta. Volela bih da je češće vidim nasmejanu i veselu. Još uvek sviram na školskoj violini jer svoju nemam. Dnevno vežbam između tri i četiri sata­ kaže Stefanija.

Foto Saša Urošev
Foto Saša Urošev

Petog maja Stefanija bi trebalo da nastupi u Češkoj. Kotizaciju za četvorodnevni boravak platila jenjena majka, ali novac za put i boravak u hotelu nema:­

" Za odlazak na takmičenje na kojem je svojevremeno trijumfovao Stefan Milenković treba nam 500 evra. Bila sam spremna da se uvalim u dugove do guše i u banci podignem kredit, kako bih refinansirala stari, ali su me već dva puta odbili. Moram da se izborim za Stefaniju, ali i njene sestre Sofiju i Stanislavu­ odlučna je njihova majka Senka.

Požrtvova majka uspela je da zahvaljujući opštini Kikinda, delimično reši Stefanijin odlazak 25. maja u Italiju na još jedno takmičenje:­

" Opština mi je odobrila 50 hiljada dinara, a nedostaje još 100 evra. Lokalna samouprava snosi troškove puta i njenog boravka u školi u Ćupriji . Najviše me boli što ne mogu da joj priuštim novu violinu koja košta između 2.000 i 3.000 evra. Stefanija neumorno vežba na staroj školskoj violini.Potpuno je posvećena muzici . Znam da će se ljutiti na mene, ali moram da vam priznam da je njena rođendanska želja bila upravo nova violina­ kaže Senka. S.U.

Ne zanimaju je muzički šou programiStefanija nikad nije imala želju da učestvuje na nekom od domaćih muzičkih šou programa.Uverena je da umeće u sviranju treba da pokazuje samo na takmičenjima.

Kada sam joj u šali predložila da se prijavi na neku od popularnih emisija, odbila je govoreći da je uverena da će se njeno školavanje i rad jednog dana isplatiti­kaže Senka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track