Najnovije vesti

EPIDEMIJSKI SKOK: Venerične bolesti šire se Šumadijom i Pomoravljem
Foto: Thinkstock

Zabrinjavajući podaci

EPIDEMIJSKI SKOK: Venerične bolesti šire se Šumadijom i Pomoravljem

Srbija
Granica zaraženih sve je niža kod mlađe populacije, a jedan je od uzroka steriliteta

JAGODINA - Profesor Medicinskog fakulteta u Kragujevcu, ginekolog akušer Kliničkog centra u Kragujevcu dr Pedrag Sazdanović, ocenio je na stručnom skupu u Jagodini da su seksualno prenosive bolesti, kod mladih u Šumadiji i Pomoravlju, u "epidemijskom skoku".

"Seksualano prenosive bolesti, koje su nažalost u epidemijskom skoku, a granica zaraženih sve niža kod mlađe populacije, jedan su od uzroka steriliteta", rekao je Sazdanović, na skupu lekara Šumadije i Pomoravlja, održanom u organizaciji Poliklinike "Mikromedika" u Jagodini.

"Mislim da se malo zna i malo priča o infertilitetu, a taj problem je u Srbiji u ekspanziji", rekao je Sazdanović.Pre petnaestak godina bilo je deset odsto parova koji su lečili sterilitet, sada se taj broj povećao na 15 odsto onih koji imaju probleme sa potomstvom, objasnio je on.

Uz lekare, koji treba da budu veoma edukovani, "prirodnim priraštajem moraju više da se pozabave sve državne institucije", ocenio je Sazdanović.

Teme skupa bile su sterilitet i najrasprostranjenije polno prenosive bolesti, principi lečenja, dijagnostikovanja i klinički primeri, a na skupu je bilo, po oceni organizatora oko 400 lekara.

Skup je održan, prošlog vikenda u Hotelu Hil u Jagodini.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...