POPLAVE U SRBIJI: Raste Sava kod Šapca, izlivanje samo kod Obrenovca
Foto: Beta

Reke se vraćaju u korita

POPLAVE U SRBIJI: Raste Sava kod Šapca, izlivanje samo kod Obrenovca

Srbija -
Tokom 28. aprila na toj lokaciji se očekuje približavanje granici vanredne odbrane od poplava, a istog dana, vodostaj Save kod Sremske Mitrovice će se približiti granici redovne odbrane

BEOGRAD - Vodostaj na Savi kod Šapca danas će kretati iznad granice redovne odbrane od poplava, upozorio je Republički hidrometeorolški zavod (RHMZ).

Tokom 28. aprila na toj lokaciji se očekuje približavanje granici vanredne odbrane od poplava, a istog dana, vodostaj Save kod Sremske Mitrovice će se približiti granici redovne odbrane, naveo je RHMZ na svom sajtu. Tokom uskršnjih praznika, kada je došlo do bujičnih poplava kao i u posldnje dva dana kada su Srbiju zahavatile obilne padavine na Savi nije bilo porasta vodostaja niti izlivanja.

13.50 - Na teritoriji mesnih zajednica Poljane i Konatice, u opštini Obrenovac, proglašena je vanredna situacija zbog izlivanja reke Peštan, saopšteno je danas iz te beogradske opštine i istaknuto da je nešto više od 30 kuća ugroženo poplavnim talasom koji se kreće ka mestu Draževac i da su neki lokalni putevi u prekidu.Pravci koji povezuju Konatice i Poljane i Draževac i Poljane su u prekidu, navodi se u saopstenju i ističe da se voda polako povlači sa puteva.Komandant vatrogasno spasilačke brigade Beograd Mile Jovičić ocenio je u saopštenju da voda nije ušla u kuće i domaćinstva osim u ekonomske objekte, a u velikoj meri poplavljene su njive."Ljudi uglavnom ne žele da izađu iz svojih kuća, a mi ćemo im pružiti svu neophodnu pomoć. Ostaćemo da dežuramo na terenu sve dok ne budemo bili potpuno sigurni da više neće pretiti opasnost od širenja vode", istakao je Jovičić, dok je Dragoslav Mršević, zamenik predsednika opštine Obrenovac i zamenik komandanta štaba za vanredne situacije naveo da je u pitanju nebranjeni deo opštine Obrenovac.

13.28 - Direktor novovaroške "Direkcije za izgradnju i građevinsko zemljište", Miroljub Šaponjić potvrdio je da je usled velikih padavina koje su zahvatile ovo područje došlo do velikih oštećenja na putnoj infrastrukturi. "Usled obilnih padavina nastala su oštećenja na mnogim putnim pravcima od strane površinskih voda jer kanali nisu bili u mogućnosti da prime veliku količinu istih ", rekao je on. Takođe je, navodi, oštećen veliki broj odvoda, a u delu rečnog korita reke Bistrica i Zlošnica delom su porušena krila mostova i temelji glavnih nosača usled bujice i izlivanja reke. Na putnim pravcima I i II reda kao i opštinskim putevima ima dosta odrona i klizišta.

Reke se vraćaju u korita

Više od 24 sata u Srbiji nema kritičnih mesta kada su u pitanju poplave, a reke se vraćaju u svoja korita, rekao je načelnik Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za varedne situacije MUP-a Srbije Goran Nikolić. On je naveo da je jedino na području Obrenovca došlo do prodora vode u dvadesetak dvorišta, ali da kuće nisu ugrožene, kao i da je tim za spašavanje na vodi na terenu u toj oblasti.Prema njegovim rečima, stanovništvo se vratilo kućama, crpi se voda iz poplavljenih objekata, a sada su na potezu Crveni krst, ali i drugi organi koji raspolažu uređajima za isušivnje kuća u koje je prodrla voda.On je dodao i da će biti potrebno vreme da se obnove putevi koji su oštećeni u bujičnim poplavama.Nikolić je dodao da su sve ekipe na terenu i da nema opuštanja jer su nove padavine, mada manjeg intenziteta, najavljene već za ponedeljak.

Marić: Mirna noć, ostajemo oprezni

Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je da tokom noći u Srbiji nije bilo izlivanja reka osim kod Obrenovca. Kako je naveo kod Obrenovca je voda prodrla u dvorišta oko 20 domaćinstava."Kod Obrenovca je voda ušla u poljoprivredna dobra i dvorišta oko 20 domaćinstava ali se već tokom noći nivo vode smanjio. Nije bilo evakuacije", kazao je Marić.

On je istakao da je na vodostajima u Srbiji mirno i da će do ponedeljka najverovatnije tako i ostati."Ipak, ostaje stanje pripravnosti dok treći talas ne prođe pošto se od ponedeljka očekuju nove padavine", dodao je Marić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track