Subotička sinagoga među 7 najugroženijih spomenika Evrope
Foto: Nebojsa Mandic

Apel za pomoć

Subotička sinagoga među 7 najugroženijih spomenika Evrope

Srbija -
Subotička sinagoga, koju su projektovale mađarske arhitekte Marselo Komor i Dež Jakab 1902. godine, jedan je od najlepših primera sakralne arhitekture Art Nuvo stila u centralnoj Evropi

BEČ - Vodeća evropska organizacija koja se bavi baštnom Evropa Nostra i Institut evropske investicione banke su u Beču, na godišnjem kongresu Evropske baštine, objavili listu sedam najugroženijih spomenika evropske kulturne baštine 2014. godine, na kojoj se nalazi i Sinagoga u Subotici.

Među sedam najugroženijih su i Scenska oprema Burla pozorišta u Antverpenu u Belgiji, istorijski kvartovi Kastorije, istorijske četvrti Dolčo i Aposari u Grčkoj, Aleksandrijska citadela u Italiji, Kariljoni nacionalne palate Mafra u Portugalu, Drvene crkve u južnoj Tansilvaniji i severnoj Olteniji u Rumuniji i naselje Kolor Rou u Černjakovsku u Rusiji.

Ovi dragulji evropske kulturne baštine su u ozbiljnoj opasnosti, neki zbog nedostatka sredstava ili stručnosti, drugi zbog nemara ili neadekvatnog planiranja i zahtevaju hitno delovanje, navela je Evropa nostra u saopštenju. Spasilačke misije Evropa Nostre biće organizovane tokom i nakon leta, a akcioni planovi za svaki od spomenika biće urađeni do kraja godine.

Nominaciju za Sinagogu u Subotici za program 7 najugroženijih podnela je oktobra 2013. godine Evropa Nostra Srbija, udruženje građana koje je nacionalni predstavnik Evropa Nostre, u saradnji sa arhitektom Viktorijom Aladžić, stručnjakom za secesijski arhitekturu grada Subotice i velikim aktivistom za očuvanje Sinagoge i celokupnog istorijskog jezgra Subotice.Subotička Sinagoga, koju su projektovale mađarske arhitekte Marselo Komor i Dež Jakab 1902. godine, jedan je od najlepših primera sakralne arhitekture Art Nuvo stila u centralnoj Evropi.

Nekada je sinagoga bila duhovni dom velike jevrejske zajednice u Subotici, ali je nakon Drugog svetskog rata zapostavljena i počela da propada. Uprkos restauratorskim radovima koji su se odvijali tokom proteklih nekoliko decenija, zdanje je i dalje u lošem stanju i neprikladno za upotrebu.Upravo stoga, međunarodna ekspertiza i solidarnost u okviru programa 7 najugroženijih doprineće očuvanju ovog arhitektonskog i kulturnog dragulja Srbije., navodi se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track