Poplava oštetila zgradu Arhiva APR-a u Rakovici

Poplave u Srbiji

Poplava oštetila zgradu Arhiva APR-a u Rakovici

Srbija -
Uništene su elektro-instalacije, infrastruktura, klima komora, lift, ali pre svega oštećena je statika same zgrade jer su zbog ogromne količine podzemnih voda koje su prošle ispod DMB Rakovice, uzdrmali temelji zgrade

Zgrada Arhiva APR-a u Rakovici, koja čuva dokumentaciju za kompletnu privredu, teško je oštećena poplavnim talasom i stavljena van funkcije, ali je sprečeno uništavanje dela arhivske građe.

"U toj zgradi se čuva objedinjena arhivska građa dužine 20 kilometara koju čini dokumentacija za kompletnu privredu i druga pravna lica, zbog čega ima status kulturnog dobra od velikog značaja", rekla je danas na konferenciji za novinare predstavnica za medije APR-a Gabrijela Petković Jovanović.

Zgrada je, kako je objasnila, ozbiljno oštećena izlivanjem Rakovičke i Topčiderske reke, a materijalna šteta je ogromna.

Uništene su elektro-instalacije, infrastruktura, klima komora, lift, ali pre svega oštećena je statika same zgrade jer su zbog ogromne količine podzemnih voda koje su prošle ispod DMB Rakovice, uzdrmali temelji zgrade.

"Kolege iz Arhiva, vatrogasci, policija i Uprava za vanredne situacije opštine Rakovica sprečili su uništavanje dela arhivske građe smeštene u jednom od depoa u prizemlju zgrade APR", rekla je Petković Jovanović.

Ona je dodala i da je od 15. maja obrazovan krizni štab u APR-u koji je organizovao 24-casovna dežurstva u njihovom sedištu u Brankovoj, kao i u zgradi Arhiva u Rakovici.

"Svi automobili kojim raspolažemo stavljeni su na raspolaganje Kriznom štabu Republike Srbije, a zaposleni su na raspolaganju i u stalnom kontaktu sa Crvenim krstom", rekla je Petković Jovanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track