UŽIVO POPLAVE: Voda u Moroviću i Višnjićevu nije za piće!
Foto: Vojska Srbija

Ostati u pripravnosti još pet do šest dana

UŽIVO POPLAVE: Voda u Moroviću i Višnjićevu nije za piće!

Srbija -
Analiza Instituta za javno zdravlje Vojvodine, koji pojačano kontroliše ispravnost vode za piće u područjima ugoženim poplavama, pokazala je da voda u ovim naseljima nije za ljudsku upotrebu

BEOGRAD - U poplavljenim regionima Srbije noć je protekla mirno, ali uz dalju pripravnost zbog najavljenog vrha poplavnog talasa.

U Šapcu se Sava nalazi u opadanju, ali opasnost od probijanja bedema na kritičnim tačkama i dalje postoji. U Obrenovcu, gde se danas nastavlja čišćenje terena, Elektrodistribuacija je pustila u pogon trafostanicu, preko koje se napaja čitav grad, tako da se osvetljenje vratilo.Vlasnici lokala juče su počeli da se vraćaju u grad i obilaze svoje objekte.

Foto: Twitter

19.00 - Pošto voda iz seoskih vodovoda u Moroviću i Višnjićevu nije za upotrebu, Pokrajinski štab za vanredne situacije obezbedio je vodu za piće za stanovnike tih sela u šidskoj opštini kao i za spasilačke ekipe koje učestvuju u odbrani od poplava, saopštio je danas Biro Pokrajinske vlade za odnose s javnošću.

18.03 - Na području opštine Šabac situacija je stabilna, bedemi uz obalu Save su dodatno ojačani, a izgrađen je preventivno i još jedan nasip na području koje je proteklih dana bilo najkritičnije. "Trenutna situacija je stabilna, a grad bezbedan... izgradili smo još jedan bedem kako bi sprečilo eventualna iznenadna izlivanja Save kakva su bila u Hrvatskoj i BiH", kaže zamenik komandanta Kriznog štaba Boban Birmančević.

16.35 - U Rudarskom basenu "Kolubara" počela je dezinfekcija svih poplavljenih objekata i zemljišta, saopštilo je danas JP "Elektropsrivreda Srbije" (EPS). Kako se navodi, posao je završen u Ogranku "Prerada" u Vreocima, a u popodnevnim časovima se nastavlja u prostorijama "Metala".

13.05 - Direktor Javno-komunalnog preduzeća "Vodovod" u Smederevskoj Palanci Miodrag Mihajlović izjavio je da je ta opštini danas dobila vodu, ali da ona i dalje nije za piće. "Jutros u 10.00 pustili smo u mrežu tehnički ispravnu vodu, koja je na našem crpnom postrojenju prerađena. To je hemijski i bakteriloški ispravna voda, ali zbog mreže koja nije bila u funkciji sedam-osam dana, ona ne može biti proglašena vodom za piće", rekao je Mihajlović. On je naglasio da voda ne može da se koristi za piće i pripremu hrane, već samo u tehničke svrhe. Mihajlović je objasnio da će građani imati vodu po tri-četiri sata, jer treba osposobiti bunare, koji su bili potopljeni i postepeno ih uključiti u sistem. "Vode neće biti 24 sata, već po po tri-četiri sata dok se ne isprazne rezervoari. Kada se isprazne rezervoari, onda zatvaramo ventile, pa ponovo punimo rezervoar i tako dok nam Zavod za zdravlje Požarevac ne da zeleno svetlo da je voda za piće", rekao je Mihajlović. Smederevska Palanka je jedna od opština u kojoj je i dalje ostala na snazi vanredna situacija.

12.43 - U Aranđelovcu je do danas podneto više od 120 zahteva građana za nadoknadu štete, rekao je zamenik predsednika opštine Milorad Jakovljević i dodao da su obrasci podeljeni mesnim kancelarijama. "Građani popunjavaju prijave, a potom članovi tri komisije formirane za procenu štetu na objektima, infrastrukturi i poljoprivrednom zemljištu izlaze na teren i proveravaju navode iz prijave", rekao je Jakovljević. I u Topoli su formirane tri komisije, čiji članovi, kako je rekao predsednik opštine Dragan Jovanović, treba da obiđu 31 mesnu zajednicu, kako bi se utvrdila procena štete. "U Batočini, građani u opštinskoj sali popunjavaju obrasce i do danas je podneto 146 zahteva za nadoknadu štetu", rekao je predsednik opštine Radiša Milošević. Prijave građani popunjavaju i u Lapovu i Rači, gde je najviše štete na poljoprivredenom zemljištu, kao i u Kragujevcu, gde je zbog izlivanje reke Uglješnice popljavljeno 50-ak stambenih i drugih objekata.

12.29 - Analiza Instituta za javno zdravlje Vojvodine, koji pojačano kontroliše ispravnost vode za piće u područjima ugoženim poplavama, pokazala je da voda u naseljima Morović i Višnjićevo nije za ljudsku upotrebu. Pokrajinski štab za vanredne situacije obezbedio je za stanovnike tih sela, kao i za stručne timove za odbranu od poplava i spasilačke ekipe koje deluju u ovim naseljima, flaširanu vodu za piće i dve cisterne sa pijaćom vodom, dok vodovodi ne budu sanirani. U Vojvodini je prema evidenciji Crvenog krsta Vojvodine do danas smešteno 3.325 osoba evakuisanih iz poplavljenih područja. U prihvatnim centrima u Šidu, Rumi, Sremskoj Mitrovici i Staroj Pazovi nalazi se 656 osoba, a u gotovo svim opštinama u Vojvodini u porodičnom smeštaju se nalazi 2.669 osoba. Jedan broj prijavljenih je iz Republike Srpske. Prihvatni centri su pod stalnim nadzorom mobilnih epidemioloških ekipa i pokrajinske sanitarne inspekcije, i obezbeđeni su svi sanitarno-higijenski uslovi.

11.30 - Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je danas da je na svim kriznim tačkama u Srbiji stanje stabilno, ali da će nadležni organi ostati u pripravnosti još pet do šest dana na svim kriznim područjima. Marić je na sednici Republičkog štaba za vanredne situacije rekao do sad na teritoriji Srbije evakuisano više od 30.000 osoba, od toga 25.000 iz Obrenovca.

Prema njegovim rečima, spasilački timovi iz inostranstva postepeno se vraćaju svojim zemljama, a u Srbiji će ostati timovi sa pumpama i helikopteri u stanju pripravnosti i preventive radi. On je naveo da se humanitarna pomoć organizuje preko operativnog štaba i da se uspostavlja sistem da zahtevi opština za pomoć budu racionalni i da ne smeju da budu predimenzionirani.

10.18 - U termoelektrani "Kolubara A" u Velikim Crljenima kod Lazarevca u toku je asanacija terena poplavljenog pre nekoliko dana i biološka dekontaminacija nakon povlačenja vode. Tako je jedinica iz Centra za usavršavanje kadrova ABHO obavila dekontaminaciju područja u Ubu gde je više od 3.600 komada krupne i sitne stoke uklonjeno iz ugroženog područja. Objekti se, prema rečima majora Nenada Stevića, komandira voda za dekontaminaciju, prskaju natrijum hipohloridom, koji se inače koristi za dezinfekciju bazena.

Angažovano je petnaest ljudi od koji je deset profesionalnih vojnika. Oni svoj posao obavljaju u gumenim zaštitnim odelima u kojima mogu da izdrže neprekidno oko pola sata zbog porasta temperature.Svakih sat vremena oni gube jedan litar vode iz organizma, saopštilo je Ministarstvo odbrane, uz podsećanje da se biološkom dekontaminacijom otklanja opasnost od razvoja gljivica, buđi i bakterija.Stručnjaci ukazuju da je u pitanju takozvana prevenentivna dekontaminacija, kojom se sprečava mogućnost zaraze i epidemije crevnih bolesti.

10.00 - Trafostanica u Obrenovcu, preko koje se grad napaja električnom energijom, puštena je u pogon.

09.56 - Načelnik Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti Zavoda za javno zdravlje u Ćupriji dr Vesna Stefanović izjavila je da je epidemiološka situacija u Pomoravskom okrugu pod konrolom. "Epidemiološka situacija u šest opština Pomoravskog okruga je pod apsolutnom kontrolom", rekla je Stefanović.

Pratimo, gledamo, skupljamo podatke sa terena. Izveštaje dajemo tri puta dnevno i situacija je za sada mirna i na terenu i u kolektivnim centrima, precizirala je ona.

"Pojedinačnih slučajeva crevnih obolenja, ima, postoje, ali to je nešto što ima i unormalnim situacijama, ništa što odstupa od uobičajenog broja za tu bolesti, ništa što bi ukazivalo na epedimijski karter te bolesti za sada", rekla je Stefanović.

09.51 - Na Savi kod Jamene, Sremske Mitrovice i Šapca vodostaji su iznad granica vanredne odbrane od poplava sa tendencijom manjeg opadanja, objavljeno je danas na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda. "Na Savi kod Jamene, Sremske Mitrovice i Šapca vodostaji se nalaze iznad granica vanredne odbrane od poplava sa tendencijom manjeg opadanja", navodi se u današnjem hidrološkom upozorenju koje važi do sutra, subote 24. maja u devet časova.

Kod Zemuna, Pančeva i Smedereva vodostaji se kreću neznatno ispod granice vanredne odbrane od poplava sa tendencijom stagnacije i manjeg opadanja. Kod Beograda, vodostaj će biti u stagnaciji i manjem opadanju i kretaće se neznatno ispod granice vanredne odbrane od poplava, a na donjem toku Kolubare kod Obrenovca vodostaji će imati tendenciju sporijeg opadanja. Na Dunavu kod Novog Sada, Slankamena i Banatke Palanke, kao i na Tisi kod Titela, vodostaji su iznad granice redovne odbrane od poplava.

09.14 - Lokalne samouprave treba da namenske podračune za uplatu donacija za saniranje posledica poplava otvaraju isključivo u okviru sistema konsolidovanog računa trezora za dinarske račune, odnosno kod Narodne banke Srbije za devizne namenske podračune, jer ako to čine kod poslovnih banaka - krše zakon, saopštilo je danas Ministarstvo finansija. "Podsećamo i naglašavamo da predstavlja kršenje zakona ukoliko jedinice lokalne samouprave otvore namenske račune, kako dinarske, tako i devizne, u poslovnim bankama", pručuju iz Ministarstva.

U nameri da se sredstvima donacija i dobrovoljnih transfera fizičkih i pravnih lica upravlja na jedinstven i transparentan način, svi korisnici javnih sredstava, uključujući i jedinice lokalne samouprave, sva primanja i trošenja sredstava namenjenih za pomoć i sanaciju posledica poplava moraju da iskažu u svojim budžetima, odnosno finansijskim planovima, navodi se u saopštenju. Dodaje se, takođe, da je u pripremi je zakon kojim će se naročito detaljno urediti evidencija i kontrola ovih sredstava, a jedinice lokalne samouprave biće u obavezi da Kancelariji za pomoć i obnovu poplavljenih područja periodično podnose detaljne izveštaje o primljenim i utrošenim sredstvima.

09.07 - Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović obišao je sa direktorom policije Miloradom Veljovićem Mali Zvornik i tom prilikom ocenio da je posao na sanaciji klizišta u tom gradu prioritet za državu. "Posao na sanaciji klizišta zbog kojeg je i dalje u prekidu saobraćaj kod Starog mosta u Malom Zvorniku, dug je i težak, ali je prioritet za državu", rekao je Stefanović. Na svim ugroženim područjima, uz one policajce koji rade na redovnom obezbeđnju, svakodnevno je angažovano 7.000 pripadnika MUP-a.

Deo njih je, navodi se, i u Malom Zvorniku, gde sa vojskom i pripadnicima SAJ-a saniraju klizišta.Stefanović je izjavio da su ljudi iz direkcije policije bili tu svakodnevno i zajedno sa nadležnima radili kako bi najbrže i najefikasnije počelo rešavanje problema.

"Doveli smo momke iz specijalne antiterorističke jedinice zbog njihove spremnosti, i one koji su bili alpinisti i one koji su bili ronioci, da bi se uklonila debla koja su uletela u Drinu i koja ugrožavaju stub mosta. To sad počinje da se rešava da bismo obezbedili normalan tok saobraćaja, ali, naravno, i dalje postoji realna opasnost i zbog toga se saobraćaj ne otvara u potpunosti", rekao je Stefanović.

09.02 - U Vojvodini su smeštene 2.233 osobe koje su evakuisane iz poplavljenih područja, od kojih je 1.488 u porodičnom smeštaju, a 745 se nalazi u prihvatnim centrima, saopšteno je posle sednice Pokrajinskog štaba za vanredne situacije.

09.00 - Aprilske poplave u Kraljevu načinile su štetu od oko 400 miliona dinara, i to bez republičkih objekata i puteva. Kolika će suma biti sa majskim, daleko težim poplavama, biće poznato kada Komisija za procenu štete završi svoj posao, koji je započeo ovih dana. Zdravko Maksimović, predsednik Komisije za procenu štete Grada Kraljeva rekao je da su stručni timovi na poplavljenim terenima i da sačinjavaju zapisnike o štetama domaćinstava.“Stručni timovi će praviti zapisnike o štettama na stambenim objektima, infrastrukturi, poljoprivrednim dobrima i stočnom fondu i na privrednim subjektima. Prijava štete će se raditi na obrascima koje će imati iskljucivo članovi komisije i predsednici mesnih zajednica, kako bi se izbegao svaki vid mogućeg lažiranja štete”, rekao je Maksimović.Na teritoriji Kraljeva od 1.530 kvadratnih kilometara, pod vodom se našlo 4.300 hektara oranica, a teško je oštećeno i evakuisano oko 300 kuća. Bujice su teško ostetile 130 kilometara uglavnom lokalnih puteva i porušile 31 most.

08.21 - Grad Kranj donirao je pomoć u vidu konzervirane hrane, opreme za bebe, vode, hrane za životinje i sredstava za higijenu beogradskoj opštini Zemun. Šleper sa 26 tona deficitarne robe stigao je u magacin Crvenog krsta Srbije. Donirana roba prikupljena je u saradnji sa Srpskim kulturno-prosvetnim društvom iz Kranja. Predsednik opštine Zemun Dejan Matić i zamenik predsednika Damir Kovačević zahvalili su se gradonačelniku Kranja Mohoru Bogataju, građanima Kranja i udruženjima koja su pomoć prikupila.

08.11 - Domaće fabrike rade u tri smene kako bi obezbedile proizvode koji su potrebni ugroženima u poplavama. Zaliha, kažu, ima dovoljno. Uz donacije koje često prevazilaze ukupnu dnevnu proizvodnju, nastoje da odgovore na potražnju koja je ovih dana uvećana zbog humanitarne pomoći. Džakovi, čizme, lopate, asepsol, najtraženiji su proizvodi u ovom trenutku, zbog čega domaće fabrike proizvodnju orijentišu baš na te artikle.

Foto: Beta
Foto: Beta

07.44 - Načelnik sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić izjavio je da je trenutno stanje u zemlji stabilno, ali da nas očekuje još četiri dana potpune pripravnosti."Oko ponoći došlo je do manjeg probijanja nasipa u Kostocu, ali je to vrlo brzo sanirano. Na svim ostalim tačkama voda stagnira ili je u manjem opadanju", naveo je Marić.On je dodao da nas očekuje još četiri dana potpune mobilnosti i pripravnosti, iako u ovom trenutku nema kritičnih tačaka.

06.52 - U Moroviću česme su od sinoć suve, pošto je voda u tom selu neispravna za piće, a nije ni za tehničku upotrebu. Meštani će se, kako je najavljeno, snabdevati sa cisterni do daljnjeg.

06.48 - Nivo Bosuta i Studve kod Morovića raste centimetar na sat. Zbog toga se podižu pojedini nasipi. Pošto se ne zna koja količina vode dolazi iz Hrvatske, niti kojom brzinom, sve dok se ne budu dobile prave informacije, neće ni biti povratka stanovnika u evakuisana mesta.

(Tajnug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track