Erić: Završeno uklanjanje tela uginulih životinja u Čačku!
Foto: Čitaoci Kurir Sporta

Posledice poplava

Erić: Završeno uklanjanje tela uginulih životinja u Čačku!

Srbija -
Ukupno su uklonjena 1.444 leša uginulih životinja, težine 5.130 kilograma, a mahom je u pitanju sitna stoka - svinje, ovce, koze, kao i živina, naveo je načelnik gradske uprave za inspekcijski nadzor

ČAČAK - Na teritoriji Čačka uklonjena su sva tela životinja uginulih u poplavama, izjavio je danas načelnik gradske uprave za inspekcijski nadzor, Milovan Erić.

"Ukupno su uklonjena 1.444 leša uginulih životinja, težine 5.130 kilograma, a mahom je u pitanju sitna stoka - svinje, ovce, koze, kao i živina", kazao je Erić.

Prema njegovim rečima, šteta od pomora domaćih životnjinja veća je od dva miliona dinara. Leševi su, kako kaže, predati specijalizovanoj kafileriji iz Inđije "Energozelena" koja je, u dva navrata izvršila otpremanje, gde je isvršeno spaljivanje.

U Čačku je, dodaje Erić, izvršeno zaprašivanje komaraca sa zemlje u područjima zahvaćenim poplavama.

"To smo sproveli velikim atomizerima, u svim poplavljenim područjima, mesnim zajednicama, zaseocima, gde je bilo moguće prići vozilima", naveo je on ističući da bi efekti tek u narednim danima trebalo da budu vidljivi.Načelnik, međtim, najavljuje da će već u ponedeljak biti upućen zahtev specijalizovanom zemunskom preduzeću "Visan" koje sprovodi taj postupak, da se zaprašivanje izvrši i iz vazduha, imajući u vidu najavu novih padavina.

"Tada ćemo tretirati sve vodotokove, površine zahvaćene poplavama, i druga područja kada budu vremenske prilike dozvoljavale", navodi dalje on naglašavajući da će biti zaprašene larve i odrasle jedinke komaraca.

Nameštaj koji je uništen u poplavama, kao i drugi otpad, odvozi se na gradsku deponiju u Čačku, a taj postupak sprovodi JKP "Komunalac".Još uvek ima dosta komunalnog otpada, naročito u Konjevićima, ali i u pojedinim područjima Preljinske i Ljubićke Baluge. Meštani sve to izbacuju, oseća se neprijatan miris budući da se voda uvukla, a temperature su visoke, zaključio je Erić.

Dezinfikovano 610 objekata

Direktorka čačanskog Zavoda za javno zdravlje dr Ana Mišović izjavila da je na području Moravičkog okruga izvršena dezinfekcija 610 objekata. "Postupak smo sprovodili na područjima Čačka, Lučana i Gornjeg Milanovca. Od ukupnog broja dezinfekcija je izvršena u četrdeset privrednih subjekata, dok su ostalo privatna domaćinstva", kazala je ona. Mišović najavljuje da će se danas dezinfikovati kuće razuđenih gornjomilanovačkih sela - Kamenici, Bogdanici, Pranjanima i Koštunićima.

Ona je pozvala sve žitelje kojima su objekti zahvaćeni poplavama da pozovu kol centar Zavoda za javno zdravlje kako bi se postupak dezinfekcije što pre sproveo, ukoliko su oni mehanički očišćeni, osušeni i spremni za taj tretman.

Direktorka kaže da je epidemiološka situacija u okrugu pod kontrolom, pošto je registrovan uobičajen broj slučajeva crevnih zaraznih bolesti. Takođe je, kako je napomenula, pojačan nadzor nad namirnicama i hranom koje se pripremaju za stanovništvo zahvaćeno poplavama.

"Voda je na području Moravičkog okruga sa centralnih vodova je ispravna za piće, a paralelno sa dezinfekcijom sprovodimo kontrolu voda sa bunara", ističe Mišović, dodajući da se potrošači koji su priključeni na Ateničko i Trnavsko vrelo snabdevaju cisternama. Inspekcijske službe vrše kontrolu na pijacama, kako se u prodaji ne bi našle namirnice sa parcela koje su bile potopljene, jer postoji mogućnost da su zagadjene i nebezbedne za upotrebu, zaključila je ona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track