Pesticid „furadan“ pokosio ždralove
Foto: Sasa Urosev

Potvrđene crne slutnje

Pesticid „furadan“ pokosio ždralove

Srbija -
Ispitivanja u novosadskom Naučnom institutu za veterinarstvo, potvrdila da je jato ždralova, na putu iz Afrike ka severu Evrope, skončalo na severu Banata jer se na njivi otrovalo pesticidom koji sadrži otrovne materije
1 / 3 Foto: Sasa Urosev

ČOKA - Do uginuća 19 ždralova u ataru Čoke, krajem prošlog mesesa, došlo je nakon što su ptice jele seme kukuruza na njivi koja je tretirana pesticidom “furadan” koji sadrži supstancu “karbofuran”. Njiva je tretirana višestruko većom dozom od propisane, a koji je zabranjen za upotrebu. To su potvrdila toksikološka ispitivanja u novosadskom Naučnom institutu za veterinarstvo. Očekuje se da inspektorka za životnu sredinu Silvija Dakić iz Subotice, podnese dokumentaciju za pokretanje krivičnog postupka protiv zakupca parcele na kojoj je jato ždralova, na putu iz Afrike ka severu Evrope, našlo smrt:-Ovo je ozbiljan slučaj trovanja i uništavanja prirodnih retkosti naše faune.

Ždral je vrsta od naročitog interesa za zaštitu u Evropi. Nalazi se na Crvenoj listi ugroženih vrsta Međunarodne unije za zaštitu prirode, a prilikom seobe sa juga na sever, za odmorište koristi ovaj teren- objašnjava biolog Jožef Gergelj iz Sente, predsednik Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, koji je otkrio ovaj slučaj:- Pravilnikom o odštetnom cenovniku propisan iznos za smrt jednog ždrala iznosi 200 hiljada dinara.

To znači da, u ovom slučaju, odštetna vrednost iznosi 3,8 miliona dinara. Nažalost, ovo nije jedini slučaj trovanja strogo zaštićenih vrsta ptica- podvlači Gergelj i nastavlja:-Pre ždralova su stradali orlovi belorepani u Svilojevu, a najsvežiji primer zabeležen je 26. maja u ataru Padeja kod Čoke. Sumnja se da je “furadan” kriv za smrt više primeraka zaštićenih ptica. Pored bagrema sa kolonijom gačaca i sivih vetruški, na parceli na kojoj je zasejana soja, prosuta je veća količina kukuruza, verovatno, tretiranog “furadanom”. Tamo smo pronašli uginule tri divlje patke gluvare, četiri gačca, mužjaka sive vetruške i fazana.

Verovatno je broj uginulih ptica na ovoj njivi daleko veći. Moguće je da ima i ugunulih životinja jer smo pronašli rastrgnutog fazana kojim su se hranili lisice ili šakali - kaže Gergelj.

Veterinarski inspektor naložio da se leševi ptica odstrane na bezbedan način za dalje uzorkovanje. (S.U.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track