PONOS POTOMAKA: Obeležen vek od bitke na Gučevu

Sećanje

PONOS POTOMAKA: Obeležen vek od bitke na Gučevu

Srbija -
Ceremoniju je, u ime Vlade Srbije, predvodio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin koji je na spomen-kosturnicu nastradalima položio venac, zajedno sa predstavnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije

LOZNICA - Ceremonijom polaganja venaca i odavanja počasti danas je u Gučevu kod Loznice obeleženo 100 godina od Drinske bitke u kojoj su pripadnici srpske vojske pokušali da spreče invaziju Austrougarske u Kraljevinu Srbiju 1914.godine.

Ceremoniju je, u ime Vlade Srbije, predvodio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin koji je na spomen-kosturnicu nastradalima položio venac, zajedno sa predstavnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, grada Loznice i udruženjima građana posvećenim očuvanju sećanja i negovanja tradicije oslobodilačkih ratova Srbije.

Obraćajući se okupljenima, Vulin je poručio da srpski vojnici i građani nikada neće biti zaboravljeni, poručivši da nisu isti oni koji su Srbiju branili i oni koji su na nju nasrnuli.

"Nisu isti ni posle 100 godina oni koji su na Srbiju nasrnuli i oni koji su Srbiju branili. Ne može biti ista Drinska divizija i 42. domobranska vražija, koja je svoje vražje ime zaradila baš paleći Mačvu, baš koljući Posavinu, baš vešajući i ubijajući sve, od deteta do starca", rekao je Vulin, dodavši da je na nama da pamtimo svoje junake.

Vulin je podvukao i da se osim imena stradalih ne sme zaboraviti ni reč zbog koje su ginuli - sloboda.

"Sloboda se nekada brani oružjem, nekada politikom, nekada privredom, nekada rađanjem, ali se uvek i bezuslovno brani. Srbija ima čega da se seća i ponosi, kao i da se nada. Prošlo je 100 godina, ali reč zbog koje je vredlo biti na Gučevu, Ceru, Kajmakčalanu - sloboda, odzvanja još u svakoj srpskoj glavi", poručio je Vulin.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track