Protestna vožnja novosadskih taksista

Protestna vožnja novosadskih taksista

Srbija -
Protest trajao oko sat vremena, a incidenata tokom vožnje nije bilo
NOVI SAD - Više od stotinu novosadskih taksista održalo je protestnu vožnju ulicama grada nezadovoljni gradskom Odlukom o taksi prevozu. Tokom protesta saobraćaj je povremeno bio otežan, a policija je preusmeravala vozila kako se ne bi stvarale veće gužve.
Protest, koji je organizovao Sindikat taksi vozača i autoprevoznika "Nezavisnost", trajao je oko sat vremena, a incidenata tokom vožnje nije bilo.
Sindikat smatra da su pojedine odredbe Odluke o taksi prevozu neustavne i nezakonite i traži da Skupština grada stavi van snage deo koji se odnosi na rok važnosti lekarskog uverenja i deo u kom se izmirenje poreskih obaveza navodi kao uslov za izdavanje taksi legitimacije.
Prema važećoj odluci Skupštine grada, taksi vozači se uslovljavaju da izmire sve poreske obaveze ukoliko žele da dobiju taksi legitimaciju, dok je važenje lekarskog uverenja ograničeno na godinu dana, iako zakon propisuje rok od tri godine.
Sindikat od grada traži i promenu minimalne cene taksi prevoza sa sadašnjih 40 dinara na ekonomski održivu cenu.
Sednica Skupštine grada najavljena je za 30. mart, a taksisti traže da se po hitnom postupku u dnevni red uvrsti izmena spornih odredaba, jer će u suprotnom nastaviti protest.
Prema proceni poverenika sindikata za Novi Sad Atile Bujaka, zbog odluke grada oko 75 odsto taksista u Novom Sadu ima privremene taksi legitimacije, sa rokom važenja do sredine 2012. godine, što im stvara ogromne probleme, posebno kod lizing kompanija.
Pravnik sindikata Nezavisnost Nenad Vojnović rekao je da niko nema pravo da uslovljava obavljanje bilo koje delatnosti redovnim plaćanjem poreza, jer je to nedozvoljena ucena koja nije utemeljena u Ustavu Srbije i zakonskim propisima.
Vojnović je rekao i da odredbe propisane zakonom, poput dužine trajanja lekarskog uverenja, niko ne može da menja podzakonskim aktima, pa ni grad Novi Sad.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track