VOŽNJA FIJAKERA ZA SLEPU GIMNAZIJALKU: Jelena dobija kompjuter sa Brajevim redom!
Foto: Saša Urošev

Položen ispit iz humanosti

VOŽNJA FIJAKERA ZA SLEPU GIMNAZIJALKU: Jelena dobija kompjuter sa Brajevim redom!

Srbija -
Hvala svima. Ubuduće ću lakše moći da učim kaže od rođenja slepa Kikinđanka Jelena Graorinov

KIKINDA - Iskrena želja jedine slepe kikindske srednjoškolke Jelene Graorinov (16), učenice Gimnazije “Dušan Vasiljev”, da lakše uči pomoću kompjutera sa Brajevim redom, ujedinila je njene školske drugove, profesore, ali i ljubitelje i vlasnike gordih lipicanera.

Sportsko konjički klub "Topot” je uz podršku Gimnazije "Dušan Vasiljev”, u subotu upriličio humanitarnu akciju “Topot za Jelenu”.

Mogućnost da ih na nekom od četiri fijakera provozaju gizdavi lepotani, iskoristili su Kikinđani svih generacija prilažući novac za kupovinu računara. Njih, ali i Jelenu, obradovala je vest da će kompjuter u najskorije vreme biti kupljen.

Od rođenja slepoj devojčici koja se nakon završene Osnovne škole “ Veljko Ramadanović” u Zemunu, vratila u rodni grad, ispunjena je još jedna velika želja:

" Hvala svima. Ubuduće ću lakše moći da učim. Nisam očekivala da će mi se za kratko vreme ostvariti dve želje, da upišem gimnaziju i dobijem kompjuter. Ja sam taktilni tip. Više volim da čitam Brajevo pismo nego da slušam. Veoma sam srećna,­ jedva čujnim glasom izustila je Jelena.

Teškom mukom savlađujujući suze radosnice, njena majka Slavica priznala je da oni nisu bili u mogućnosti da kupe za Jelenu, ovo iznimno važno pomagalo:

" Dok je bila u Zemunu, venula je za nama i rodnim gradom. Stalno je govorila da želi da školovanje nastavi u Kikindi i postane gimnazijalka. Kad dobije kompjuter lakše će učiti. Nadamo se da će u školi biti još opuštenija­rekla je ona.

Ljubomir Zamurović, direktor Gimnazije Dušan Vasiljev”, potvrdio je Kuriru da će kompjuter i štampač naručiti već početkom naredne nedelje, a adekvatno će obeležiti i školu. To će, ističe on, omogućiti Jeleni da se lakše kreće. Da su svi učenici i profesori prema jedinoj slepoj gimnazijalki predusretljivi, uverava i Božana Mirkov, razredni starešina:

Jelena je veliki borac. Za nju, ali i sve nas, ovo je nešto novo. Deca su je lepo prihvatila. Presrećna sam što smo sve svi ujedinili da joj pomognemo­ iskrena je ona.

I dalje ćemo pomagati

Ovo je naša prva humanitarna akcija. Biće ih još. Priliku da se provozaju fijakerima i ispoljehumanost, iskoristilo je oko 400 ljudi. Sakupljeno je više od 28.000 dinara­kazala je TanjaŠoklovački, članica UO Sportko konjičkog kluba “Topot”.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja