KAZNA ZA UČENICU: Izbačena iz Karlovačke gimnazije zbog slika na Instagramu
Foto: Wikipedia

Posle samo tri meseca u klupi

KAZNA ZA UČENICU: Izbačena iz Karlovačke gimnazije zbog slika na Instagramu

Srbija -
Fotografije pojedinih profesora, koje su, po nepotvrđenim informacijama "obrađene" u fotošopu, bile su propraćene uvredljivim komentarima

SREMSKI KARLOVCI - Društvene mreže na internetu i mogućnost da se u virtuelnom svetu "bez dlake na jeziku" izraze osećanja, mišljenja i stavovi, učenicu prvog razreda Gimnazije u Sremskim Karlovcima skupo su koštali. Posle nešto više od tri meseca pohađanja najstarije srpske gimnazije, ona je izbačena iz školske klupe, jer je, navodno, na Instagramu postavila fotografije nekoliko profesora.

Sada već bivša učenica je, po onome što pričaju đaci Karlovačke gimnazije, sakupila fotografije nekoliko prosvetara, ranije objavljenih na "Fejsbuku", a zatim ih je postavila na "Instagram". Fotografije pojedinih profesora, koje su, po nepotvrđenim informacijama "obrađene" u fotošopu, bile su propraćene uvredljivim komentarima, pišu Večernje novosti.

U školi je zbog toga pokrenuta istraga i saznalo se da je sve, navodno, poteklo od učenice prvog razreda. Za učenike koji su u tome učestvovali tražena je kazna, pa je odlučeno da 15-godišnjakinja, označena kao glavni krivac, bude izbačena iz Gimnazije, dok se njih nekoliko, kako se priča među đacima, "provuklo" s ukorima i "jedinicom" iz vladanja.

"Smešne rečenice profesora"

Direktorka Karlovačke gimnazije Slavica Šokica u petak nije želela da razgovara o ovom incidentu sa novinarima. Po sekretarici je poručila da ima mnogo obaveza, i da se javimo u ponedeljak. Gimnazijalci koji su videli sporne fotografije i komentare pre nego što su uklonjeni, smatraju da je izbacivanje učenice iz škole drakonska kazna, jer ona nije jedini krivac.

- Ispod fotografija su bili navedene neke rečenice profesora koje su oni izgovorili na časovima, a koje su nama bile smešne - kaže jedna od učenica.

Željka Kurjački, psiholog iz Novog Sada, objašnjava da se korisnici, u komunikaciji posredstvom interneta, osećaju zaštićeni od posledica, pa to ponekad i nesvesno dovodi do toga da nekog zlostavljaju. - Jednostavno, na internetu, pred računarom, ne vidi se rekacija žrtve, pa izostaju i samilost i korekcija nasilničkogponašanja - kaže Kurjački.

Đačka peticija bez rezultata

Saznavši da će učenica prvog razreda biti kažnjena izbacivanjem iz škole, đaci svih razreda su organizovali peticiju. Njih između 200 i 300 je stavilo potpis da se protivi takvoj kazni. To, međutim, devojčici nije pomoglo: većina profesora je, saznajemo, bila za to da kazna bude - izbacivanje iz škole!

(Večernje novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track