Kikinđani u Budimpešti: Slađe je sa bundevarom!
Foto: Sasa Urosev

Sajam turizma

Kikinđani u Budimpešti: Slađe je sa bundevarom!

Srbija -
Na 38. Međunarodnom sajmu turizma u Budimpešti, Kikinđani promovisali Dane ludaje, ali i ostale turističke adute za koje u Mađarskoj vlada sve veće interesovanje
1 / 2 Foto: Sasa Urosev

KIKINDA- Kikindski turistički aduti poput manifestacije “Dani ludaje”, Suvače- raritetnog mlina na konjski pogon, ali i mamutice Kike, imali su zapažen nastup na 38. Međunarodnom sajmu turizma u Budimpešti.

U susret jubilarnim 30. “Danima ludaje”, na delu štanda Pokrajinskog sekretarijata za privredu namenjenog promociji Kikinde, sve je bilo u znaku prepoznatljive naradžaste boje bundeva:- Iskustva sa nekoliko proteklih “Dana ludaje” pokazala su da su Rumuni najbrojniji inostrani gosti.

Samo prošle godine, u vreme održavanja manifestacije, ugostili smo oko 7.000 gostiju iz te zemlje. Očekujemo da će zahvaljujući ovoj, ali i promociji u Segedinu, koja će biti upriličena ouči jubilarne 30 . manifestacije, naši susedi iz Mađarske, ove jeseni Kikindu posetiti u masovnijem broju.

"Drago nam je što im se svidela naša turističko-gastronomska ponuda. Piti bundevari niko nije mogao da odoli- potvrdio je Kuriru Saša Tanackov, sekretar Sekretarijata za lokalni ekonomski razvoj i turizam.

Tanackov dodaje da ga posebno raduje što mađarski turisti sve veće interesovanje za Kikindu pokazuju kao grad koji slovi za najveće urbano stanište sova ušara na planeti tokom zimskih meseci. Značajunu podršku Kikinđanima, na sajmu koji je okupio više od 300 izlagača, pružio je sugrađanin Oto Kišmarton, ministar savetnik za ekonomska pitanja pri ambasadi Srbije u Budimpešti:

"Ovo je mesto za pravljenje boljeg imidža u svetu Kikinde i cele Srbije. Sudeći po poseti ovom štandu, turistima iz Mađarske naši turistički centri, manifestacije, ali i gastronomija sve su privlačniji", ocenio je Kišmarton.Da turizam u Vojvodini postaje sve značajniji izvor prigoda, potvrdio nam je Balint Juhas, zamenik pokrajinskog sekretara za privredu. Vojvodinu je, prema njegovim rečima, lane posetilo oko 370.000 turista. Zabeleženo je oko milion noćenja, a turistički poslenici sve će učiniti da se ta brojka na kraju 2015. godine značajno uveća.

"Od 1.000 manifestacija u Vojvodini, pedesetak imaju zavidnu reputaciju. Festival EGZIT je bez konkurencije", kazao je Juhas.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track