SRPSKA BRUKA: Po kući knjaza Miloša kokoške se šetaju i nose jaja

Uoči 200. godišnjice Drugog srpskog ustanka

SRPSKA BRUKA: Po kući knjaza Miloša kokoške se šetaju i nose jaja

Srbija -
Znamenitost prokišnjava, nema ni ograde, ni parkinga, a ni sanitarnog čvora pa đaci kada dođu u obilazak fiziološke potrebe obavljaju po šumi ili okolnim vrzinama

GORNJI MILANOVAC - Do obeležavanja 200. godišnjice Drugog srpskog ustanka ostalo je samo tri nedelje, a mnogi objekti vezani za taj značajan događaj neće biti renovirani ili će se samo odraditi najnužnije.Primer je kuća knjaza Miloša Obrenovića u Gornjoj Crnući gde je bila prestonica Srbije od 1815. do 1818. godine gde su radovi na renoviranju počeli pre desetak dana, a objekat je u vrlo lošem stanju i potrebna je kompletna rekonstrukcija.

Dobrivoje Marinković na čijem se imanju nalazi ova zgrada i koji obavlja funkciju kustosa kada dođu posetioci kaže da je kuća sklona padu jer decenijama ništa nije ulagano, a sve je u nadležnosti Republike od 1994. godine.

"Verovao sam da će se kuća srediti za jubilej, ali će se samo izvršiti šminka koja će služiti za slikanje, jer će se na krovu zameniti šindra koja je potpuno propala i prokišnjava ,a mora sve da se radi od temelja i za to nema vremena", rekao je Marinković.

On ističe da u knjaževu kuću ulaze domaće životinje i da kokoške nesmetano nose jaja a nema ni ograde, parkinga za vozila niti sanitarni čvor a đaci kada dođu fiziološke potrebe obavljaju po šumi ili vrzinama.Direktor Muzeja rudničko-takovskog kraja Miloš Nikolić je rekao da je knjaževa kuća u nadležnosti Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture i da Muzej i lokalna samouprava nemaju nikakve nadležnosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track