ZARAŽENI SALMONELOM: Preminula i peta osoba iz doma u Vranićima
Foto: Tanjug

Užas se nastavlja

ZARAŽENI SALMONELOM: Preminula i peta osoba iz doma u Vranićima

Srbija -
Devet pacijenata je hospitalizovano u čačanskoj bolnici, dok je jedan pacijent prevezen u Užice.Inspektori zbog karantina nisu u potpunosti mogli da sprovedu istragu u Domu za stare "Dvoje" u Vranićima

ČAČAK - U čačanskoj bolnici od zaraze salmonelom preminula je i peta osoba koja je bila korisnik Doma za stare "Dvoje" u Vranićima, izjavio je večeras direktor te zdravstvene ustanove, doktor Radoslav Milošević.

On je naveo da je u pitanju ženska osoba, koja je imala više od 86 godina i ranije bila smeštena u domu, ali je zbog epidemije prevezena u bolnicu u Čačku

Još nema zvanične potvrde o uzroku smrti.

Ostali zaraženi salmonelom su, prema rečima medicinskih radnika, sada stabilno, a epidemiolozi su utvrdili da više od polovine zaposlenih i korisnika usluga Doma "Dvoje" ima iste simptome.

Devet pacijenata je hospitalizovano u čačanskoj bolnici, dok je jedan pacijent prevezen u Užice.

Inspektori zbog karantina nisu u potpunosti mogli da sprovedu istragu u Domu za stare "Dvoje" u Vranićima kod Čačka izjavila je večeras načelnica Odeljenja za inspekcijski nadzor u Ministarstvu rada Biljana Zekavica.

Ona je rekla da su inspektori uradili više vanrednih provera.

"Međutim, usled okolnosti koje su takve kakve su, inspektori zbog karantina nisu u celosti mogli da sprovedu istragu. Zbog toga nije bilo moguće obaviti ni pregled objekta ni pregled dokumentacije", rekla je Zekavica.

Prema njenim rečima, odluka o konačnim merama biće doneta nakon što druge nadležne inspekcije donesu svoje nalaze i kada se utvrdi obim prekršaja.

Ona je istakla da je prošle godine inspekcija izvršila 172 nadzora, 46 ove godine, dok je zabranjen rad 60 ilegalnih domova.

"Svako saznanje koristimo za odlazak na teren. Nije cilj zabraniti rad i zatvoriti objekat, već da se svaki objekat dovede do nivoa koji je propisan. Mogu da kažem da ne postoje oni domovi koji su poluilegalni. Postoje 132 doma koji posluju i koji imaju dozvolu, a osim toga, 44 doma je dobilo licencu u proteklih godinu dana", rekla je Zekavica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track