Tehnologija gajenja krmnog sirka i sudanske trave
Foto: Nsseme

Saveti za poljoprivrednike

Tehnologija gajenja krmnog sirka i sudanske trave

Srbija -
Krmni sirak i sudanska trava su značajne ugljenohidratne krmne kulture, koje se visokim prinosom i kvalitetom biomase, i dugim vremenskim periodom korišćenja u toku godine ističu u ishrani preživara.

Naslovna gradsko stambeno

Gajenjem ovih biljaka može se obezbediti kvalitetna stočna hrana za ishranu preživara, kontinuirano od polovine jula do početka oktobra, odnosno do pojave prvih mrazeva.

Uslovi uspevanja:

Krmni sirak i sudanska trava imaju veće zahteve prema toploti, a manje zahteve prema vodi, što je u našim agroekološkim uslovima od posebnog značaja, s obzirom na to da se proizvodnja odvija uglavnom u suvom ratarenju, bez navodnjavanja. Ove dve biljne vrste mogu podneti dugotrajnu zemljišnu i vazdušnu sušu, što se dovodi u vezu sa njihovom morfologijom (razvijenost korenovog sistema, savijanje listova, regulisanje transpiracije i dr.), i poreklom (Afrika).

Ako suša predugo traje, sirak je sposoban da svoje životne funkcije svede na minimum na duži vremenski period i regeneriše se i posle najmanje kiše. Zahvaljujući velikoj tolerantnosti na sušu, krmni sirak i sudanska trava mogu ostvariti značajne prinose biomase i na sušnim lokalitetima, kao i u regionima sa godišnjom količinom padavina od oko 350 mm/m2. Osim toga, na osnovu niskog koeficijenta transpiracije (200-300) ove kulture postižu visoke prinose i pored malih količina vode.

Krmni sirak i sudanska trava su izrazito toploljubive biljne vrste kojima je za klijanje i nicanje semena potrebna minimalna temperatura od 8 do 10°C, a za rast i razvoj oko 25°C. Na našim prostorima najkritičniji period u pogledu toplotnih uslova je proleće. Naime, nakon setve u trajanju od oko mesec dana, mlade biljke se sporo razvijaju, što se najvećim delom objašnjava upravo time da je temperatura u tom periodu redovno ispod optimuma za ove gajene kulture. Tek po prolasku početnog zastoja u punoj meri dolazi do izražaja tolerantnost sirka i sudanske trave prema nepovoljnim uslovima spoljne sredine.Zahvaljujući dubokom, žiličastom korenu jake usisne moći, krmni sirak i sudanska trava mogu se uspešno gajiti na različitim tipovima zemljišta (slatine, peskovita i teža zemljišta), koji su za ostale biljne vrste manje pogodni.

Predusev:

Dobri predusevi za sirak i sudansku travu su leguminoze, usevi gustog sklopa koji zemljište ostavljaju čisto od korova (žita i dr.). Uz kvalitetno izvedeno zaoravanje biljnih ostataka, sirak i sudanska trava mogu biti dobri predusevi za jare kulture. Za ozime kulture ove dve biljne vrste nisu najbolji predusev zbog jakog isušivanja zemljišta i intenzivnog iskorišćavanja rezervi azota iz zemljišta.

Pogledajte sve savete iz oblasti poljoprivrede

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja