NADOMAK ŠKOLE I POLICIJE: U NS osvanuo kukasti krst od dve metra
Foto: Zorana Jevtic

Protiv grafita mržnje

NADOMAK ŠKOLE I POLICIJE: U NS osvanuo kukasti krst od dve metra

Srbija -
Fašistički simbol nalazi se na samom početku Ulice braće Jovandić, koja je nastradala upravo od fašističke ruke 1942. u Novosadskoj raciji, kažu tamošnji žitelji

BEOGRAD - Kukasti krst veličine oko dva metra osvanula je danas u Novom Sadu u blizini jedne osnovne škole i policijske stanice, javila je neformalna inicijativa "Objektivno bolje".

Aktivisti inicijative obišli su ulice u potrazi za grafitima mržnje u akciji povodom 70 godina pobede nad fašizmom, a kako su naveli, neprijatno ih je iznenadio prizor pored Osnovne škole "Ivo Lola Ribar", preneo je novosadski omladinski O radio.

"Fašistički simbol nalazi se na samom početku Ulice braće Jovandić, koja su nastradala upravo od fašističke ruke 1942. u Novosadskoj raciji. Kao multikulturalan i multietnički grad u kojem je fašistička ideologija mnoge porodice zavila u crno, Novi Sad ne sme sebi da dozvoli da mu ulice budu uprljane fašističkim i nacističkim simbolima i drugim porukama mržnje", saopštila je ta Inicijativa.

Oni su zahtevali od Antigrafiti jedinice i nadležnih gradskih institucija da hitno reaguju i uklone grafit, ali i da ozbiljnije shvate taj posao jer u Novom Sadu u mnogim ulicama postoje slični simboli i poruke mržnje."Kada bi kaznena politika prema učiniocima bila ozbiljnija i kada bi se oni koji oslikavaju Novi Sad porukama mržnje revnosno sankcionisali, broj takvih grafita bio bi značajno manji i bila bi poslata poruka da fašizmu u Novom Sadu nema mesta", poručili su iz incijative.

U Novom Sadu se sutra nizom manifestacija, polaganjem venaca i velikim koncertom na Trgu slobode obeležava 9. maj, Dan pobede nad fašizmom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track