ŠTA ĆE NAMA OSTATI: Kikindske paore onespokojava dolazak nove kompanije
Foto: Saša Urošević

Zabrinuti zbog Nemaca

ŠTA ĆE NAMA OSTATI: Kikindske paore onespokojava dolazak nove kompanije

Srbija -
Šta ćemo mi uzeti u zakup?.To pitanje poljoprivrednici su postavili opštinarima, jer je predviđeno da se 3.000 hektara državnog poljoprivrednoj zemljišta ustupi na korišćenje nemačkom “kralju mesa”

KIKINDA: Najavljeno poslovno pozicioniranje nemačke kompanije „Tenis“ koja namerava da u kikindskoj opštini izgradi svinjogojsku farmu kapaciteta 80.000 tovljenika godišnje, uznemirilo je ovdašnje poljoproprivrednike, pre svih, ratare.

Kada se, upozoravaju oni, „Tenisu“ odobri koriščenje 3.000 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, ratarima skoro ništa neće preostati za zakup:

-Obrađujem samo pet hektara. Voleo bih da proširim zemljišni posed, ali nisam bio u prilici da u zakup uzmem više. Tek sada neću moći. Kompaniji „Tenis“ biće u dugogodišnji zakup data najbolja zemlja. Od čega će živeti moja porodica? Šta ćemo sin i ja raditi?- ogorčen je Dragan Kockar.

Sa njegovim stavovima složilo se stotinak paora, koji su sa nadležnima u opštini Kikinda, razmatrali, za njih, nimalo ugodnu situaciju:

-Saglasili smo se da resornom ministarstvu uputimo zajednički predlog i zatražimo da se nemačkoj kompaniji na godinu dana odloži zahtev za izdavanje državnog poljoprivrednog zemljišta. Smatramo da je naš zahtev opravdan. Oni koji su zemljište u zakup uzeli prošle godine, treba da ga oslobode do 10. oktobra.

Prema dostupnim informacijama, prva farma kompanije „Tenis“ u Srbiji, neće biti izgrađena pre 2016. godine. Ako bi sada izdvojili 3.000 hektara, plašimo se da bi to zemljište ostalo neizdato i neobrađeno- kaže za Kurir Imre Kabok, član Opštinskog veća.

Kikindska opština u zakup izdaje više od 16.000 hektara državnog zemljišta:

-Stočari na osnovu prava prečeg zakupa koriste 10.539 hektara. Na osnovu postojeće infrastrukture, sleduje ih još 700 hektara. Rezervat prirode „Pašnjaci velike droplje“ na kojoj se nalazi jato ovih zaštićenih ptica obuhvata 1.590 hektara. Ukoliko bi se „Tenisu“ odobrilo 3.000 hektara, ratarima za narednu licitaciju ne bi preostalo skoro ništa- ukazuje Kabok.

Matijeviću i Miškoviću najviše

U kikindskoj opštini nalazi se nekoliko velikih farmi koje su u posedu kompanija „Matijević“ i „Delta agrar“. Uz još pet velikih stočarskih firmi, oni obrađuju čak 8.500 hektara. Ostatak državnog zemljišta koristi 35 manjih stočara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track