GDE VUČIĆ, TU I MI! Evo gde sve možete da letujete u Srbiji
Foto: Profimedia

Od Ade Ciganlije do jagodinskog mora

GDE VUČIĆ, TU I MI! Evo gde sve možete da letujete u Srbiji

Srbija -
Premijer će građanima dati primer time što će odmarati na nekoj destinaciji u Srbiji, koja nema izlaz na more. Naravno, ako izuzmemo "Jagodinsko more", koje se, doduše, nalazi u Grčkoj

Statistika kaže da je oko 60 odsto aranžmana za letovanja građana Srbije plaćeno na rate, tačnije to je procenat ljudi koji dignu kredit da bi otišlji na more. Međutim, premiijer Srbije Aleksandar Vučić smatra da je kupanje u slanoj vodi precenjeno i sam će građanima dati primer time što će odmarati na nekoj destinaciji u Srbiji, koja nema izlaz na more. Naravno, ako izuzmemo "Jagodinsko more", koje se, doduše, nalazi u Grčkoj.

Da li će i ministri u Vladi poslušati preporuke premijera, ostaje da se vidi, ali za one koji su rešeni da prate upute prvog čoveka Srpske Vlade, Kurir predlaže lokacije u Ssrbiji koja zaista ima šta da ponudi ljudima željnih odmora, lepih prizora, kupanja i razgledanja istorijskih lokacija.

Jezera

Jeste da nije slana voda, ali kupanje na jezerima je zaista dobra zamena. U našoj zemlji postoje jezera u kojima možete da se kupate i istovremeno uživate u čarobnom krajoliku, ali i istorijskim spomenicima. Tu su Vlasinsko jezero, čije prirodne lepote i retkosti čine planine, klisure, vodopadi, izvori, reke, flora i fauna. Turisti mogu uživati u jedinstvenoj svetskoj atrakciji tresetnih „plovećih ostrva“, koja nisu vezana za dno i čiji se položaj na jezeru menja u skladu sa vremenskim uslovima.

Zatim, tu je jezero Zaovine, koje posebno preporučujemo ljubiteljima bilja i životinja jer na beskrajnim livadama i u gustim šumama žive biljne vrste koje se ne mogu naći na jednom mestu. Skrivene u dubokim kanjonima, mnoge biljke očuvale su svoje iskonske karakteristike. U nepreglednim šumama jele, smrče i bukve smestilo se preko 1.000 biljnih vrsta, preko 50 vrsta sisara i 150 vrsta ptica.

Bovansko jezero je dugo deset kilometara,a bogato je ribom, pa je pravo uživanje za pecaroše. Zabranjena je vožnja motornim čamcima, ali za jedriličare, ljubitelje veslanja i pedalina je pravi raj. Na jezeru postoje i pogodna mesta za kupanje, kao i improvizovana mesta za kampovanje.

Belocrkvanska jezera u Južnom Banatu su malo letovalište koje privlači veliki broj gostiju iz zemlje i okoline zbog uređenih plažica, parka i samog gradića Bela Crkva, u kome vreme kao da je stalo.

Palićko jezero je najuređenije jezero u Srbiji, a Palić je banja sa prelepim parkom, brojnim spomenicima, sportskim terenima, zoo vrtom… U blizini je i Subotica, jedan od najlepših gradova Srbije. Palić je jedna od turističkih destinacija u Srbiji sa najdužom tradicijom, o čemu svedoče brojne vile i zamkovi s početka prošlog veka.

Srebrno jezero je idealno mesto za kratak letnji odmor, ili za jednodnevne – dvodnevne izlete. Kupanje, jedrenje, veslanje, izleti brodom po Dunavu, pecanje, šetnja ili vožnja biciklom, samo su neke od mogućnosti koje nudi Srebrno jezero.

Zlatarsko jezero ima plaže koje nisu uređene, tako da su zastupljene samo divlje plaže. Jezero je najvećim delom plovno, što pruža mogućnosti za vožnju čamcima i potpuno uživanje u svim prirodim lepotama koje jezero nudi. Česti gosti Zlatarskog jezera su i biciklisti, planinari, lovci i ribolovci. U blizini jezera se nalazi i stanište beloglavnog supa.

Banje

Srbija je pravo blago za banjski turizam i čini se da bi trebalo više ulagati u ovu granu privrede.

Banja Badanja je banja na planini Cer u dolini reke Cernice. Mineralne vode su, po predanju, otkrili pastiri koji su zapazili kako stare i bolesne životinje posle valjanja u banjskom blatu ponovo postaju zdrave. Postoje dva izvora: „Glavni izvor“ sumporovite vode i izvor „Gvozdene vode“. Banjska voda se koristi za kupanje i piće. Upotrebom gvožđevite vode leči se anemija i razna stomačna oboljenja a korišćenjem sumporovite vode reumatizam, artritis, spondiloza i posttraumatska stanja.

Bogutovačka Banja se nalazi u centralnom delu Srbije, 200km južno od Beograda i 23 km od Kraljeva. Smeštena je na obroncima planineTroglav, na nadmorskoj visini od 520 m i ima blagu kontinentalnu klimu. Nalazi u nezagadjenoj, skoro netaknutoj prirodi. Poznatija kao “Neuro Banja”, svoje epitete o “čudotvornoj lekovitosti” “raju za živce”,”izvoru novog života”, stekla jezahvaljujući delotvornoj mineralnoj vodi, izvanrednoj klimi bez magle, mešanja vazdušnih struja i naglih promena pritiska. Načini lečenja sukupanje u bazenima mineralne vode uz aktivan odmor i rekreaciju kao i pijenje ove lekovite vode bogate radioaktivnim elementima, sumporom, vodonikom i silicijumovom kiselinom i postže izvanredne rezultate u lečenju brojnih obolenja. Osim lečilišnih, pruža i izvanredne uslove za aktivan odmor i rekreaciju: ribolov, lov, planinarenje, šetnje, pripremesportista, izlete, djačke ekskurzije i ostale usluge zabavno-turističkog karaktera. U blizini se nalaze Tvrđava Maglič (14. vek) narodu poznata kao prokleta Jerina), Manastir Žiča (13. vek) i Manastir Studenica (12. vek).

Brestovačka Banja je u istočnoj Srbiji, blizu sela Brestovac kod Bora. Nekadašnja vulkanska aktivnost i složen geološki sasatav terena uslovili su pojavu termomineralnih izvora, pa je temperatura vode 32-40°C. U vodi ima kalijuma, kalcijuma, natrijuma, magnezijuma, hlora, joda, sulfata, karbonata i dr. Prirodne oligomineralne lekovite vode uspešno se koriste na više načina: pijenjem, ispiranjem, orošavanjem, aerosolom, kupanjem, a u fizikalnoj terapiji služe i kao pomoćna lekovita sredstva medikamentima. U banji se nalazi konak Kneza Miloša, iz 1837. godine, turski hamam i restaurirano staro kupatilo.

Bukovička banja se nalazi u Aranđelovcu u samom podnožju planine Bukulja. Sadržaj Banja je poznata po lekovitoj mineralnoj vodi, koju Specijalna bolnica koristi zajedno sa glinom, za lečenje oboljenja gastrointestinalnog i hepatolibijarnog sistema, bolesti respiratornog sistema i povreda lokomotornog sistema. O blagotvornosti kisele vode govori podatak da je još 1811. godine svoje zdravlje njome krepio Dositej Obradović. Na lični zahtev kneza Miloša, bukovička voda je dopremana u butelama i korišćena na dvoru. Velelepni park se prostire na površini od 21,5 hektara, a tu se nalazi stalna postavka mermernih skulptura, najpoznatijih naših i svetskih autora. U parku se nalazi i paviljon knjaza Miloša i nekoliko izvora mineralne vode.

Banja Vrdnik se nalazi u izvanrednom prirodnom amfiteatru, okružen blagim potočnim dolinama, obraslim bujnom i raznolikom vegetacijom. Pruža izvanredne mogućnosti za lečenje, odmor i rekreaciju, kao i turizam, s obzirom na brojne kulturno istorijske spomenike u neposrednoj blizini. Banja poseduje otvoreni i zatvorene bazene, saune... koji pružaju uslove za rekreaciju, relaksaciju kako onima koji dolaze na lečenje tako i gostima koji dolaze na odmor.

Banja Vrujci je banja u severozapadnoj Srbiji, smeštena između Mionice i Ljiga, u dolini između planine Suvobor i reke Toplica. Termalne vode su kalcijumsko-magnezijumske sa prosečnom temperaturom od 27° C. U terapijske svrhe voda se koristi za kupanje i za piće. Lekovita svojstva vode i banjskog blata ogledaju se u lečenju reumatskih oboljenja, steriliteta, išijasa, proširenih vena, visokog krvnog pritiska, kožnih bolesti, itd. U neposrednoj blizini Banje se nalazi mnoštvo turističkih destinacija, izletišta, manastira i kulturno istorijskih spomenika.

Banja Gornja Trepča ili Atomska banja nalazi se na šumovitim padinam planina Vujan i Bukovik. Mineralna voda koja izvire iz dubine zemlje čuvena je u Evropi po lekovitim svojstvima. Banja je pogodna za turiste i zbog prelepe prirode, kulturno-istorijskih spomenika i naravno zbog zdravstvenih faktora.

Zvonačka Banja je najznačajniji turistički centar u opštini Babušnica. Nalazi se na 680 metara nadmorske visine na izuzetno atraktivnoj planinskoj lokaciji, a pre svega poznata je po svom blagotvornom uticaju na nervni sistem čoveka i pitkom lekovitom mineralnom vodom temperature 28°C.

Jošanička Banja se ubraja među balneološka naselja sa najtoplijom vodom u Evropi, što joj uz podneblje, blizinu prelepih predela Kopaonika i Golije kao i dobru saobraćajnu infrastrukturu, omogućuje da bude značajna turistička destinacija u ovom kraju. Ima pet izvora mineralnih voda, koji se ubrajaju medu najtoplije u našoj zemlji. Glavni izvor daje 7 litara vode u sekundi i temperature je 78C. Vode se koriste u lekovite svrhe pijenjem i u kombinaciji sa hidro-kinezi terapijom i medikamentima.Ova banja ima dugu tradiciju u lečenju reumatskih oboljenja, a prvi podaci o organizovanom korišćenju banje datiraju iz 1922. godine kada je postojalo kupatilo koje se koristilo još u turskom periodu. To kupatilo se i danas koristi i naziva se Tursko kupatilo.

Sa najumerenijom klimom od svih banja u Srbiji, Kuršumlijska Banja uz okolni prirodni ambijent koji sačinjavaju šume, Banjska reka i potoka sa čistom vodom, kao i čist vazduh predstavlja i lečilište i rekreacioni centar. Ima više vrsta lekovitih voda, koje je svrstavaju u red najatraktivnijih u Evropi (sumporovite, ugljeno-kisele, alkalne i gvožđevite vode). Temperature voda su od 14-67°S.

Lukovska Banja se nalazi na jugu Srbije, na istočnim padinama Kopaonika (na nadmorskoj visini od 681 m). Značajna nadmorska visina i atraktivna priroda, čine je dobrim klimatskim lečilištem pogodnim za odmor, rekreaciju i oporavak. Po broju izvora termomineralnih voda temperature 56 - 69° C i njihovoj izdašnosti (100 litara u sekundi), spada u red najbogatijih u zemlji.

Poznata po lekovitim svojstvima još od doba Rimljana, Banja Ljig se nalazi na nadmorskoj visini od 152 metra. Svojim geografskim položajem pripada umerenoj kontinetalnoj klimi sa godišnjom prosečnom tempraturom od 10 °C, gde su leta sveža i umereno hledne zime. Termomineralne vode se koriste iz nekoliko izvora temperature od 32,7°-55°S. Mineralna voda koristi se za piće i kupanje.

Mataruška Banja spada u grupu najrazvijenijih banja Srbije, sa relativno razvijenom lečilišnom funkcijom, solidnom materijalnom bazom i povoljnim položajem. Ona ima najjaču sumpornu vodu u Srbiji, a ona dolazi sa dubine veće od 1000 metara. Mineralna voda je veoma lekovita, a glavni sastojak je sumporvodonik čiji su nedostaci u organizmu glavni uzročnici raznih bolesti. Terapijski efekat lekovite vode najbolje se ostvaruje kupanjem u toploj sumporvitoj vodi, pijenjem vode, vaginalnim ispiranjem blatnih obloga.

Vrnjačka Banja je najveća u Srbiji, smeštena u Raškom okrugu. Udaljena je oko 200 km od Beograda, 25 km od Kraljeva i 7 km od Trstenika. Tu se nalazi sedam mineralnih izvora. Vode se primenjuju kod lečenja: šećernih bolestistanje, posle preležene zarazne žuticehroničnog zapaljenja creva, želuca, bolest žučne kese i žučnih putevačira u želucu i dvanaestopalačnom crevu, bolest bubrežne karlice, mokraćne bešike i mokračnih puteva i drugih bolesti.

Seltres Banja ili Mladenovačka banja se nalazi u Mladenovcu, na prostranom terenu, na obroncima planine Kosmaj 46km jugoistočno od Beograda. Klima je prijatna, a Banja je poznata po čistom vazduhu i prelepo uređenom parku, sa dosta zelenila. U blizini se nalaze kulturno-istorijski spomenici i izletišta. 1898. godine je na ovom prostoru otkrivena lekovita mineralna voda. Ona pomaze kod povreda zglobova i mišića, oboljenja krvnih sudova i gornjih disajnih puteva ... Lekovito svojstvo ove vode poznato je i upotrebljava se više od 100 godina.

Pored zasnovanosti turizma, na postojanju banjskih izvora, zdravstveni turizam, u Niškoj Banji su razvijene i komplementarne vrste turizma i to izletnički, kulturno-manifestacioni, sportsko-manifestacioni, kongresni, tranzitni, turizam lica trećeg doba itd. Zdravstveni i turistički objekti smešteni su u banjskom parku površine pet hektara. U blizini je i šuma Koritnjak, sa uređenim trim i pešačkim stazama koje daju mogućnost ljubiteljima prirode da uz šetnju uživaju u blagodetima bujne i raznovrsne flore Koritnjaka.

Ovčar Banja se nalazi 17 km od Čačka, u šumovitom delu Ovčarsko-Kablarske klisure (pod zaštitom je države), kroz koju protiče reka Zapadna Morava. Na reci su izgrađena dva veštačka jezera koja su pogodna za sportski ribolov.

Prolom Banja je poznata ne samo kao lečilište već i kao mesto za: rehabilitaciju, rekreaciju, odmor i kongresni turizam. Prema zvaničnim podacima Prolom voda se koristi za lečenje: bolesti bubrega i mokraćnih puteva, bolesti organa za varenje, bolesti kože, bolesti krvnih sudova, vanzglobnog reumatizma.

Sokobanja se nalazi na visini od 400 m nadmorske visine. Kroz nju protiče reka Sokobanjska Moravica. Poznata je turistička odrednica za rekreativni, a posebno banjski turizam. Nalazi se između karpatskih i balkanskih planina, Rtnja i Ozrena. Za Sokobanju su vezani i Lepterija, izletište koje se nalazi uz Sokobanjsku Moravicu, i poznati srednjovekovni grad - Soko Grad. U blizini banje nalazi se vodopad Ripaljka, koji je periodičan i visok je dvadesetak metara.

Reke

Srbija koja je bogata rekama na kojima se tokom letnjih meseci možemo kupati. Upravo zato se priča kako i Beograd ima svoje more, a misli se na Adu Ciganliju koja omogućava da se kupamo, ali u ponudi su i mnoge sportske aktivnosti. Ukoliko želite da se okupate u Dunavu, morate da odete do Lida ili drugog mesta obezbeđenog za kupače kao što je Štrand u Novom Sadu. Takođe, na određenim mestima reke Drine, možete pobeći od vrućina i uživati na plaži. Dakle, ukoliko planirate da se rashladite u nekoj od srpskih reka, obavezno to radite samo na mestima koja su obezbeđena kako ne bi došlo do nesreće.

Ada Ciganlija Foto: Nebojša Mandić
Ada Ciganlija Foto: Nebojša Mandić

Planine

Svež vazduh će i zdravoj osobi pomoći da se oseća bolje, a Srbija, hvala Bogu, ima dosta planina koje su prave vazdušne Banje. Na vama je samo da se odlučite da li ćete otići na Kopaonik, Zlatibor, Staru Planinu, Zlatar, Rudnik, Divčibare, Taru Frušku Goru, Ddinarske planine...

Tara, Foto: Profimedia
Tara, Foto: Profimedia

Jagodinsko more

Ukoliko vam duša baš ište za morem, možete se zaputiti na nešto duži put i otići u Jagodinu u Grčku. Naime, ovaj srpski grad je dobio na poklon dva hektara obale preko puta ostrva Tasos u mestu Keramoti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track