POMEN STRADALIM ŽETAOCIMA: 16 godina od ubistva 14 Srba u Starom Grackom
Foto: Fonet Danilo Janković

Pobijeni žetaoci

POMEN STRADALIM ŽETAOCIMA: 16 godina od ubistva 14 Srba u Starom Grackom

Srbija -
Četrnaestorica Srba iz Starog Gracka ubijena su na njivi tokom žetve 23. jula 1999. godine. Tada su stradala i četiri člana porodice Janićijević: Slobodan, Mile, Momir i najmlađi Novica, koji je imao samo 17 godina

LIPLJAN - Pre 16 godina, u Starom Grackom kod Lipljana, ubijeno je 14 srpskih žetelaca. Za taj, jedan od najvećih zločina nad Srbima koji se dogodio posle dolaska Unmika i Kfora, još niko nije odgovarao.

Kod spomen-ploče u centru Starog Grackog, episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije služio je parastos, kojem je prisustvovao i direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Četrnaestorica Srba iz Starog Gracka ubijena su na njivi tokom žetve 23. jula 1999. godine.

Ubijena su četiri člana porodice Janićijević: Slobodan, Mile, Momir i najmlađi Novica, koji je imao samo 17 godina.

Rafalima su na licu mesta pokošeni i Andrija Odalović, braća Jovica i Rade Živić, Stanimir i Boško Đekić, Saša i Ljubiša Cvejić, zatim Nikola Stojanović, Miodrag Tepšić i Milovan Jovanović.

Policija Unmika je u oktobru 2007. godine uhapsila Mazljuma Bitićija, iz sela Veliki Alas kod Lipljana, zbog sumnje da je učestvovao u tom ubistvu.

Bitići je, usled nedostatka dokaza, posle dva meseca pušten iz pritvora.

Ubistvo žetelaca jedan je od najvećih zločina koji su počinjeni nad Srbima na Kosovu i Metohiji nakon dolaska Kfora u Pokrajinu.Predsednik Odbora Skupštine Srbije za KiM Milovan Drecun kaže da se brojni ljudi pominju kao mogući izvršioci tog užasnog zločina.

"Jedan od njih je bio uhapšen pa brzo oslobođen i onda slede neke potpuno neobavezujuće izjave međunarodnih zvaničnika – kao da je to živ predmet, radiće se na tom predmetu. Ja ne mogu da se otmem utisku da se predmet zataškava od strane međunarodnog prisustva na KiM. Što se tiče države Srbije, tu je najpozvanije Tužilaštvo za ratne zločine i ne mogu da prihvatim pasivno ponašanje Tužilaštva za ratne zločine", napominje Drecun.

U Tužilaštvu za ratne zločine u Beogradu kažu da je predmet još otvoren, a zbog istrage nisu želeli u javnost da iznose nikakve detalje.Albanci su u više navrata minirali spomenike i skrnavili groblje u Starom Gracku na kome su sahranjeni ubijeni srpski žeteoci.

Porodice ubijenih i dalje čekaju da zločinci budu privedeni pravdi. U tom selu danas živi upola manje stanovništva nego 1999. godine, a ni oni nisu bezbedni.

(RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track