KRAGUJEVAC: Radnici Centra za strna žita blokirali nekoliko šaltera
Foto: Beta Dragan Gojić

Štrajkuju od marta

KRAGUJEVAC: Radnici Centra za strna žita blokirali nekoliko šaltera

Srbija -
Oni traže da se Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja oglasi po pitanju rešavanja statusa te poljoprivredno naučno-istraživačke ustanove, najstarije na Balkanu, kao i isplatu 22 plate i overu zdravstvenih knjižica od marta ove godine

KRAGUJEVAC - Zaposleni u Centru za strna žita u Kragujevcu, koji su u generalnom štrajku od marta, od jutros protestuju u holu gradske uprave gde su blokirali rad određenog broja šaltera.

Oni traže da se ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja oglasi po pitanju rešavanja statusa te poljoprivredno naučno-istraživačke ustanove, najstarije na Balkanu, kao i isplatu 22 plate i overu zdravstvenih knjižica od marta ove godine.

"Grad je zainteresovan da preuzme poljoprivredno zemljište Centra, površine 50 hektara i da potom kao suvlasnik pomogne u rešavanju problema, ali Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja o tome mesecima ćuti", rekla je novinarima predsednica Samostlanog sindikata u Centru Ljiljana Mijailović.

Ona je navela da su radnici prinuđeni da protestuju u gradskoj upravi, iako ona nije vlasnik Centra, ali je, kako je rekla, doživljavlju kao predstavnika države. Centar za strna žita ima 46 zaposlenih, od kojih su njih 37 u štrajku. Ove godine ostali su bez osnovnih sredstava, jer su, podsetila je Mijailović, prodata na licitacijama, kako bi se namirila potraživanja naučnih radnika. Ova naučno-istraživačka ustanova, osnovana daleke 1898. godine, patentirala je desetine novih sorti žitarica, a pre nekoliko godina, zaposleni su simbolično palili svoje diplome i tražili rešavanje problema.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track