DOM SRPSKIH JUNAKA: U ovoj kući u Prokuplju živela su 3 velikana
Foto: Narodni Muzej Toplice

Dva generala i vojvoda

DOM SRPSKIH JUNAKA: U ovoj kući u Prokuplju živela su 3 velikana

Srbija -
U kući Vojvode Mišića 6 u centru Prokuplja, u dva različita veka pod dve različite dinastije, živela su tri velika srpska junaka.

U toj kući igrom sudbine stanovala su dva srpska generala i vojvoda. Dva generala bili su Milojko Lešjanin i Živojin Mišić i vojvoda Peko Pavlović.

Prvi je kuću kupio emigrant Peko Pavlović. Na osnovu jedne tapije iz 1881.godine, vidi se da je cena placeva u Prokuplju iznosila nešto više od 0,54 dinara po metro kvadratnom. Vlasnik ovog placa, žena Mijaila Antonovića, prodala je deo placa Peki Pavloviću od 4,5 metara kvadratna. Ova prodaja je potvrđena i kod suda 15. maja 1885. godine. Tu je živeo sa porodicom jedno kratko vreme.

Posle 5 godina od Pavlovićevog iseljenja, kuću je kupio penzionisani general Milojko Lešjanin. Kuća je prodana po tapiji iz 04.marta 1889. godine, gospođi Emiliji, supruzi generala Milojka Lešjanina, na javnoj licitaciji za 2.461 dinar. Umro je nakon sedam godina od kupovine kuće.

Posle 30 godina kuću je kupio Živojin Mišić od naslednika generala Lešjanina. Mišić je u toku Balkanskih ratova unapređen zbog velikih zasluga u rukovođenju u čin generala, ali je 1914.godine penzionisan od istih snaga koje su ga prvi put penzionisale. Sa malom penzijom od 300 dinara nije mogao pristojno da živi sa porodicom u velikom gradu, pa je kupio kuću u Prokuplju, 28. aprila 1914.godine od naslednika generala Milojka Lešjanina za 7. 000 dinara.

To je bio treći i njegov poslednji boravak u Prokuplju, jer je ubrzo bio aktiviran u vojnoj službi zbog izbijanja Prvog svetskog rata.

Kuća je i dalje ostala da traje, a sadašnji njeni vlasnici su porodica Stajković.

(Prokupljenadlanu.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track