NIŠKA SKUPŠTINA POLUPRAZNA: Nema TV prenosa, nema sednice!
Foto: Kurir

Opozicija nezadovoljna

NIŠKA SKUPŠTINA POLUPRAZNA: Nema TV prenosa, nema sednice!

Srbija -
NIŠ - Odbornici opozicije zauzeli su danas govornicu u Skupštini grada ne dozvoljavajući da sednica počne dok ne bude obezbeđen direktan prenos zasedanja.

Odbornici opozicije su rekli da se sednice Skupštine grada prenose od 1997. godine i da je to jedna od tekovina građanskih protesta i smene vlasti iz tog vremena. Sednice Skupštine grada do sada je prenosila Niška televizija koja je radila kao javno preduzeće, ona je privatizovana, a ugovor o direktnim prenosima lokalnog parlamenta je istekao, rečeno je posle sednice novinarima.

Odbornik Miodrag Radović (DS) rekao je da je vlast znala za problem, da je mogla da reaguje, ali da nije, kao i da je opozicija predložila da se sednica održi u ponedeljak i da se za tada obezbedi direktan prenos. Branislav Jovanović (Narodni pokret) je rekao da će opozicija živim zidom štititi tekovine demokratije. Radović i Jovanović su kazali da vlast guši javnu reč i da je ukidanje direktnih prenosa "mrak demokratije".

Predsednik Mile Ilić (SPS) je rekao da je jutros saznao da neće biti prenosa, da je sazvao sastanak šefova odborničkih grupa, da dogovor nije postignut, ali i da nije bilo odgovora na njegovo pitanje, šta ako ni jedna privatna televizija ne bude zaintersovana za direktne prenose lokalne samouprave.

On je rekao da će uputiti pismo privatnim televizijama u Nišu, proveriće njihovu zainteresovanost i tražiće pod kojim uslovima bi prenosili sednice Skupštine grada. Ilić je rekao da će nastavak sednice zakazati u roku od 15 dana što je u skladu sa Poslovnikom o radu. Gradonačelnik Niša Zoran Perišić (SNS) je rekao novinarima da ne postoji zakonski osnov za finansiranje direktnih prenosa i da je od opozicije tražio model po kome bi bili obezbeđeni ti prenosi.

On je napomenuo da se direktni prenosi ne mogu podvesti pod projektnim finansiranjem, jer izveštavanje sa sednica Skupštine grada predstvalja redovnu delatnost medija. Perišić je rekao da zbog odlaganja predloženih odluka funkcionisanje grada neće biti ugroženo. Zamenik predsednika Skupštine grada Nenad Stanković je napomenuo da prema Poslovniku o radu direkni prenosi lokalnog parlamenta nisu obavezni, kao i da bi vlasnici privatnih televizija u Nišu pristali na prenos, ali pod komercijalnim uslovima. Neposredno pre zasedanja, ispred Skupštine grada protestovali su građani koji su tražili smenu rukovodstva Gradske toplane.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track