PAJTIĆ: Za oblasti u nadležnosti Vojvodine svega 700 dinara po građaninu
Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Sednica pokrajinske skupštine

PAJTIĆ: Za oblasti u nadležnosti Vojvodine svega 700 dinara po građaninu

Srbija -
NOVI SAD - Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić rekao je danas da zahvaljujući politici republike, pokrajina Vojvodina raspolaže sa malo novca i da na svakog građanina "dolazi svega 700 dinara" mesečno za oblasti za koje je pokrajina nadležna.

"Godišnje na građane Vojvodine odlazi 8.000 dinara za ekonomiju, privredu, zdravstvo, informisanje, ekologiju i sve druge oblasti u kojima postoji nadležnost, kada se oduzmu transferna i namenska sredstva", rekao je Pajtić pred početak sednice Skupštine Vojvodine o budžetu za 2016. godinu.

Pajtić je rekao da je to gušenje pokrajinske administracije konstantnim smanjenjem sredstava kojima raspolaže, a budžet koji je danas pred poslanicima Skupštine Vojvodine ponovo smanjuje sredstva, umesto da ih podiže."Mi smo još mnogo dalje nego što su ustavni minimumi, a dugovanja republike prema pokrajini popela su se na više od 45 milijardi dinara na godišnjem nivou", rekao je Pajtić.

Prema njegovim rečima, hapšenje pokrajinskog sekretara za finansije Zorana Radomana ne utiče puno na funkcionisanje pokrajinske vlade u tehničkom smislu, već je problem u tome što pokrajinska administracija ne dobija dovoljno sredstava da bi mogla nesmetano da radi.

"Saosećamo sa gospodinom Radomanom i sa svima koji su bili privođeni, ali iskustvo govori da se ta privođenja završe tako što građani plaćaju naknadu zato što su privođanja bila protivzakonita. Sve se tako do sada dogodilo i nemamo sumnje da će i ovog puta tako biti", rekao je on.

Pajtić je dodao da se boji da će uskoro pokrajina dobijati toliko malo sredstava da će svi sekretari biti suvišni."Ispašće da smo svi suvišni, a ne samo jedan sekretar", ocenio je Pajtić.

Poslanici Demokratske stranke su danas u Skupštinu Vojvodine došli sa obeležjima na reverima i transparentom "Dosta marketinških hapšenja".Na dnevnom Skupštine Vojvodine danas je usvajanje budžeta pokrajine za 2016. godinu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track