LJUDI, ZAŠTO?! Pronađeno šest otrovanih orlova kod Kanjiže!
Foto: Fonet Jul 2014

Podmentuti pesticidi

LJUDI, ZAŠTO?! Pronađeno šest otrovanih orlova kod Kanjiže!

Srbija -
KANJIŽA - Za vikend je pronađeno šest mrtvih mišara, strogo zaštićene ptičje vrste u Srbiji, saopštilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Pored njih nađena je jetra nepoznate životinje posuta po svoj prilici pesticidom, saopštili su ornitolozi koji su u blizini leševa našli i vreću u kojoj se nalazila otrovna materija.

Ovakva hrana bila je fatalna za zaštićene ptice, ali se, nažalost, pretpostavlja da to nije konačan broj žrtava, jer je hrana dostupna na otvorenom i drugim životinjama.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije zahteva hitnu istragu ovog slučaja i traži da se povodom svega oglasi Ministarstvo poljoprivrede i saopšti koje se mere sprovode da bi se zaustavila zloupotreba pesticida.

Ornitolozi traže da se brzo sprovede analiza uginulih životinja, a pravosudni postupci ubrzaju, kako bi počinioci bili kažnjeni.

O nagomilanim slučajevima nerešenih prijava za ubijanje strogo zaštićenih životinja spremni su da obaveste međunarodne organizacije za zaštitu prirode i Evropsku komisiju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track