Ozvučenje za Balaševićev koncert bez saglasnosti Eparhije
Foto: KURIR

Ozvučenje za Balaševićev koncert bez saglasnosti Eparhije

Srbija -
Metalna konstrukcija za ozvučenje i video-prenos koncerta nalazi se pred ulazom i ogradom Vladičanskog dvora

NOVI SAD - Eparhija bačka usprotivila se zbog postavljanja metalne konstrukcije za ozvučenje i video-prenos koncerta Đorđa Balaševića pred ulazom i ogradom Vladičanskog dvora i samo nekoliko metara od Saborne crkve koja proslavlja svoju slavu, a bez njene saglasnosti.

Iz Kancelarije episkopa bačkog Irineja na dan održavanja Balaševićevog koncerta u centru Novog Sada saopštavaju da su gradski "oci" odlučili da svoju nameru o postavljanju konstrukcije za ozvučenje koncerta na tom mestu ostvare "bez znanja, obaveštenja i saglasnosti Eparhije bačke".

Kako se ocenjuje u saopštenju, taj postupak je nezakonit i predstavlja "grubo kršenje bogoslužbenog prostora i vremena", koji su, kako kažu, zaštićeni odgovarajućim odredbama Zakona o crkvama i verskim zajednicama.

U saopštenju se podseća da se Vladičanski dvor (sedište episkopa) zajedno sa Sabornom crkvom svetog Georgija, nalaze u starom jezgru Novog Sada i pod najvišim stepenom zaštite, uz tvrdnju da je na tom prostoru "strogo zabranjeno postavljanje pokretnih reklama i privremenih objekata".

Eparhija, takođe, smatra da je neprikladno da se organizuje koncert u gradu iako se još nije navršilo 40 dana od tragedije u novosadskoj diskoteci "Kontrast".

Balaševićev koncert, pod sloganom "Panonska mornarica NS u Matičnoj luci“, održava se večeras na Trgu slobode ispred Gradske kuće.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track