NIŠ: Ljubitelji životinja protestovali u centru grada
Foto: AP 2012

Zbog pasa lutalica

NIŠ: Ljubitelji životinja protestovali u centru grada

Srbija -
NIŠ - Nekoliko desetina ljubitelja životinja iz nekoliko gradskih udruženja okupilo se danas na centralnom trgu u Nišu u znak protesta zbog, kako kažu, hajke koja se poslednjih dana vodi protiv pasa lutalica u tom gradu.

Oni su apelovali na nadležne gradske službe i institucije da poštuju Zakon o dobrobiti životinja i spreče eutanaziju pasa lutalica.

Ljubitelji životinja izrazili su bojazan da će psi koje je ovih dana uhvatila zoo služba JKP "Medijana" biti ubijeni. "Nerealno je optužiti sve životinje zbog toga što su jedan ili dva psa ujela nekoga", izjavila je Tamara Ilić, jedan od organizatora današnjeg okupljanja na gradskom trgu.Prema njenim rečima, ljubitelji životinja podneće tužbe protiv lica koja su pozvala Nišlije na hajku i linč napuštenih pasa.

Svetlana Dejanović Avramović iz Društva za zaštitu životinja izjavila je da bi problem napuštenih pasa u Nišu mogao da bude rešen donošenjem samo jedne gradske odluke."Potrebno je doneti odluku o dodatnom oporezivanju vlasnika koji izbacuju neželjene životinje na ulicu. Potrebno je takođe popisati sve vlasničke pse jer jedini koji prave pse lutalice su vlasnici", kazala je Svetlana Dejanović Avramović.

Ona je kazala da vlasnici pasa masovno izbacuju pse na ulicu i ne koriste mogućnost besplatne sterilizacije koju je obezbedilo Društvo za zaštitu životinja.Prema njenim rečima 80 do 90 odsto pasa na niškim ulicama čine psi koje su vlasnici napustili.Problem velikog broja pasa lutalica u Nišu je ovih dana postao ponovo aktuelan pošto je čopor pasa na Starom groblju u sredu izujedao stariju ženu, a juče studentkinju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track