PANČEVCI BEZ IJEDNOG LEKA: Ne dao Bog da ih noću nešto zaboli, moraju za Beograd?!
Foto: Kurir Nemanja Pančić

Izvršitelji zaplenili sve sa rafova zbog duga

PANČEVCI BEZ IJEDNOG LEKA: Ne dao Bog da ih noću nešto zaboli, moraju za Beograd?!

Srbija -

PANČEVO - Na rafovima Apoteke „Pančevo“ sada nema nijednog leka! Zaplenili su ih izvršitelji zbog naplate duga dobavljačima od 570 miliona dinara!

Da stvar bude gora, ako pacijent tokom noći završi u Hitnoj pomoći, a dobije lek koji mora odmah da uzme, on će morati da potegne do Beograda, jer dežurna apoteka više ne radi. Račun apoteke blokiran je već osam meseci, farmaceuti su bez plata od decembra. Jedino što se sad pacijentima izdaje jesu - saveti! Zbog ove situacije, zaposleni su juče protestovali ispred Vlade. Primili su ih predstvanici Ministarstva zdravlja i finansija obećavši prvi predlog rešenja do petka.

Borko Bojić, predsednik Sindikata Apoteke „Pančevo“, potvrdio je za list da lokalna samouprava, koja je nadležna za njihovo stanje, ništa dosad nije uradila kako bi sprečila katasrofu i dodaje da u apoteci nema više lekova, pomagla i takozvanih magistralnih lekova, koji se izrađuju u apotekama.

- Pacijenti su primorani da se snalaze. Radnici svakodnevno dolaze na posao u prazne apoteke. Nemamo socijalno, ni penziono i egzistencija nam je ugrožena. Ranije data obećanja deblokade računa, nabavke lekova, plate zaposlenih koja su nam dali grad i nadležna ministarstva nisu ispunjena - naveo je on, dodavši da je blokada računa pre obećane pomoći bila zbog 320 miliona dinara duga, a sada je on 570 miliona. On kaže da su u Ministarstvu bili iznenađeni ponašanjem gradonačelnika Pančeva.

Njihovi zahtevi su da se deblokira račun, nabave lekovi, isplate plate i uplati osiguranje. U Ministarstvu zdravlja kažu da u okviru svojih nadležnosti na sve načine pokušavaju da pomognu zaposlenima, a da je za njih odgovorno Pančevo: „Radnici su nam preneli da ne mogu da dođu do gradonačelnika.“

Gradonačelnik: Nismo mi krivi

Saša Pavlov, gradonačelnik Pančeva, kaže za list da će se danas sastati sa predstavnicima Ministarstva zdravlja i finansija da nađu rešenje. On je dodao da je jedno od rešenja bilo da se novac za pola duga obezbedi iz tekuće republičke rezerve, a za drugi da grantuje Pančevo, ali da se Ministarstvo nije izjasnilo o tome.

(Alo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track