Najnovije vesti

SRBIJA DANAS PONOVO BIRA: Glasa se u Nišu, Kragujevcu i Žiči
Foto: Tanjug Zoran Žestić

Izbori za gradski parlament na 20 od ukupno 174 biračka mesta

SRBIJA DANAS PONOVO BIRA: Glasa se u Nišu, Kragujevcu i Žiči

Srbija
04:52h

NIŠ - U Nišu se danas ponavljaju izbori za gradski parlament na 20 od ukupno 174 biračka mesta. U Gradskoj izbornoj komisiji kažu da su sva biračka mesta jutros otvorena na vreme.

"Nije bilo kašnjenja, niti smo do sada dobili bilo kakvu prijavu o neregularnosti", izjavila je za Betu predsednica Gradske izborne komisije Jelena Žarić Kovačević.

RIK: Ponavljanje izbora na 15 birališta u sredu 4. maja

Izbori za odbornike Skupštine grada se ponavljaju zbog viška listića u biračkim kutijama. Od pet niških gradskih opština, samo u Gradskoj opštini Niška banja izbori se ne ponavljaju ni na jednom biračkom mestu.

U gradskoj opštini Crveni krst izbori se za gradsku skupštinu ponavljaju na pet biračkih mesta (4, 12, 19, 20 i 27), a u opštini Palilulula na tri mesta (16, 34 i 45). Po šest biračkih mesta ponovo je otvoreno u opštini Medijana (4, 11, 36, 40, 43 i 45)i opštini Pantelej (9, 11,12, 16, 23 i 29).

Na biračkim mestima na kojima se danas ponovo glasa upisano je nešto više od 25.000 građana. Nišlije će na birališta ponovo 4. maja jer se odlukom Republičke izborne komisije izbori za republički parlament ponavljaju i na pet biračkih mesta u tom gradu.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Malo Nišlija na biralištima

Po podacima Gradske izborne komisije u Nišu je do 10 časova na 20 birališta na kojima se ponavljaju lokalni izbori, glasalo 4,34 odsto upisanih birača.Na izborima koji su održani 24. aprila procenat birača koji su glasali do 10 časova, iznosio je 8,07 odsto.Predsednica Gradske izborne komisije Jelena Žari Kovačević izjavila je za Betu da komisija do sada nije dobila ni jedan prigovor na regularnost i tok izbora.Na 20 biračkih mesta na kojima se ponavljaju izbori za gradski parlament, upisano je 25.858 građana.U Nišu pravo glasa ima 205.346 osoba, a ukupan broj biračkih mesta je 174.

Kragujevac: Ponovo na četiri glasačka mesta

U Kragujevcu su jutros u sedam časova otvorena četiri biračka mesta na kojima se održavaju ponovni izbori za Skupštinu grada. Glasanje se ponovlja na četiri biračka mesta - 77, 78 i 79 u naselju Beloševac i 94 u naselju Petrovac, a na njima pravo glasa ima 3.406 birača. Prema zvaničnim podacima Gradske izborne komisije, lista "Aleksandar Vučić-Srbija pobeđuje" odnela je ubedljivu pobedu, osvojivši poverenje 30.669 građana, odnosno 34,05 odsto birača koji su izašli na izbore.

Druga je lista "Veroljub Verko Stevanović-Zajedno za Kragujevac" sa osvojenih 19.158 glasova ili 21,27 odsto, treća lista "Ivica Dačić-SPS-JS-Dragan Marković Palma, koja je osvojila 8.374 glasa ili 9,30 odsto, a četvrta lista Boris Tadić-Za naš grad-SDS sa osvojenih 5,03 glasova.

Cenzus nisu prešle liste "Svi za Kragujevac-Milan Urošević-(LDP-SPO)" sa 4,46 odsto, "Grupa građana Slađan Rakić-Kragujevačka inicijativa Eko park" sa 4,46 odsto, "Dosta je bilo-Saša Radulović" sa 3,52 odsto, "Dr Vojislav Šešelj-Srpska radikalna stranka" sa 3,21odsto, "Demokratska stranka Srbije-Dveri Sanda Rašković Ivić-Boško Obradović" sa 3,07 odsto glasova.

Nisu prošli ni "Pokret socijalista, Pokret veterana- Aleksandar Vulin" 2,90 odsto, "Ruska stranka-Ilija Radovanović", sa 1,19 odsto, "Sigurno bolje-dr Vladan Vučićević" sa 0,89 odsto, "Demokratska unija Roma" sa 0,74 odsto, "Zelena stranka MarijanaTucaković Veljković" sa 0,56 odsto i "Srpska narodna partija-Nenad Popović sa osvojenih 0,53 odsto glasova.

Ponovljeno glasanje na biračkom mestu u Žiči

Na biračkom mestu u Žiči, danas se ponavlja glasanje na lokalnim izborima zbog prihvaćenih žalbi na prvo glasanje 24. aprila. Od 1.331 birača upisanog u birački spisak, do 10,00 sati je došlo šest procenata, izjavio je za Betu predsednik Gradske izborne komisije u Kraljevu Ivan Petrović.

"Na biračkom mestu boj 92, u Žiči koje ima 1.331 glasača, danas se ponavljaju izbori zbog prekršenog izbornog procesa kada je u glasačku kutiju ubačen listić osobe koja nije bila upisana u birački spisak i nije imala biračko pravo na tom mestu, ", rekao je Petrović.

On je dodao da je biračko mesto u Žiči otvoreno na vreme, kao i da će prvi rezultat biti poznat večeras posle 21 sat. Po rezultatima Gradske izborne komisije sa 128 obrađenih biračkih mesta, od ukupno 129 koliko ih je u Kraljevu, Srpska napredna stranka osvojila 37,63 odsto glasova, koalicija SPS-JS 12,24 odsto, Pokret Dveri 6,58, Lokalni front 5,92, Udruženje građana Starosedioci 5,47 odsto i SRS 5,30 procenata.Cenzus nisu prešli DS, Nova Srbija, DŠ, Pokret Složno za Kraljevo, Pokret Dosta je bilo, SDS, Levica Srbije i udruženje građana Nijedan od ponuđenih odgovora.Na lokalnim izborima u Kraljevu glasalo je 56,22 odsto birača od ukupno 102.950 građana upisanih u birački spisak za lokalne izbore.

Komisija: Ponavljaju se opštinski izbori u niškoj opštini Medijana

Predsednik Opštinske izborne komisije u niškoj opštini Medijana Damir Branković izjavio je danas da ta komisija za sada raspolaže nezvaničnom potvrdom da će glasanje za odbornike Skupštine opštine Medijna biti poništeno i da će izbori biti ponovljeni. "Očekujemo u toku dana presudu Upravnog suda iz Beograda. Ukoliko izbori održani 24. aprila budu poništeni, novo glasanje biće naredne subote ili nedelje, 7. ili 8. maja", rekao je Branković agenciji Beta. Ruska stranka koju predvodi doktor Miroslav Milosavljević uložila je žalbu Upravnom sudu jer na izbornim listićima nije bio napisan pun naziv te stranke, već samo "Ruska stranka". Na području opštine Medijana živi oko 81.000 gradjana sa pravom glasa, a izbori se organizuju na 48 biračka mesta. U Nišu se danas ponavljaju izbori za gradski parlament na 20 od ukupno 174 biračka mesta, a Nišlije će na birališta i u sredu, 4. maja jer se odlukom Republičke izborne komisije izbori za republički parlament ponavljaju na pet biračkih mesta u tom gradu.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...