(FOTO) SRBIJA JE OPET NJEGOV DOM: Crni ibis ponovo se gnezi u Obedskoj bari!
Foto: Pokrajinski Zavod Za Zaštitu Prirode/S. Puzović

Svetski retka i ugrožena vrsta ptica

(FOTO) SRBIJA JE OPET NJEGOV DOM: Crni ibis ponovo se gnezi u Obedskoj bari!

Srbija -

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode saopštava da se na svetski čuvenom zaštićenom području Obedska bara u Sremu, ove godine ponovo se gnezde crni ibis (ražanj) i kašičar, svetski retke i ugrožene vrste ptica.

Gnežđenje je potvrdio ornitolog dr Slobodan Puzović, pokrajinski sekretar za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine i Loranda Viga, saradnika u Sekretarijatu. Ovaj nalaz predstavlјa veliku pobedu čuvara prirode koji su se decenijama borili da ove retke, indikatorske i harizmatične vrste ptica ponovo vrate na prostore Obedske bare.

Crni ibis je poslednji put na ovom području gnezdio početkom 1960-ih godina, a kašičar ga je napustio kao gnezdarica 1992. godine. Još 1997. godine pokrenut je sveobuhvatan višedecenijski program spasavanja ugroženih prirodnih vrednosti Obedske bare pod simboličnim nazivom „Povratak ibisa“, kroz koji tesno sarađuju Mladi istraživači Srbije, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, Pokrajinski sekretarijat koji se bavi oblašću životne sredine, JP „Vojvodinašume“ kao upravlјač, Opština Pećinci, kao i brojne druge nacionalne i međunarodne institucije i fondacije i preko 200 volontera iz mnogih zemalјa sveta.

Revitalizovane su brojne vlažne livade i bare, formirana vodena okna i unapređen vodni režim. Jedan od rezultata je povećanje male mešovite kolonije sačinjene od 200 parova u okviru tri vrste čaplјi 1992. godine, na čak 950 parova u okviru 10 vrsta čaplјi i vranaca u 2016. godini, među kojima su posle više decenija odsustva ponovo i crni ibis i kašičar.

Ovaj izuzetan uspeh u zaštiti prirodne baštine Srbije pokazuje koliko je važno aktivno upravlјati staništima i vrstama i revitalizovati ugrožena područja, kao i planirati sredstva za te namene. Očuvanje prirode i biodiverziteta, obaveza je Srbije na putu ka Evropskoj uniji i izuzetan potencijal za razvoj lokalnih zajednica.

U velikoj koloniji ptica na Obedskoj bari zapaženo je gnežđenje dva para ibisa i sedam parova kašičara, čiji su mladunci u gnezdu i fotografisani.(Pokrajinski zavod za zaštitu prirode)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja