OPASNOST OD BAKTERIJA: Zatvorena četiri vrtića u Pančevu zbog neispravne vode
Foto: Shutterstock

Potrebna dezinfekcija

OPASNOST OD BAKTERIJA: Zatvorena četiri vrtića u Pančevu zbog neispravne vode

Srbija -

PANČEVO - Tri pančevačka vrtića - Leptirić, Bambi i Kolibri trenutno ne rade zbog neispravne vode za piće. U njima je izvršeno ispiranje mreže i čekaju se rezultati.

Dodatni problem je što su najnovije analize gradskog Zavoda za javno zdravlje pokazale neispravnu vodu za piće u još jednom objektu, vrtiću "Ljiljan". Od danas je i taj vrtić zatvoren, a deca preusmerena u druge koji rade.Da voda u tim vrtićima nije ispravna za piće zbog prisustva bakterija, utvrđeno je analizama još 30. juna. S obzirom na to da su u pitanju bili pojedinačni uzorci utvrđeno je da je problem na samom točećem mestu pa je urađeno ispiranje mreže.

Ipak, da je bilo problema saznalo se tek početkom avgusta, kada je sanitarna inspekcija naložila naknadnu proveru ispravnosti vode, jer ti objekti zbog letnje pauze tokom jula nisu radili.

"U dogovoru sa Vodovodom preporučeno nam je, da dok su vrtići tokom letnje pauze inače zatvoreni, da se voda ispušta svakoga dana po sat vremena, . To smo i uradili. Startovali smo 1. avgusta , zatim smo 5. avgusta od sanitarne inspekcije dobili nalog da se voda dodatno proveri i da se deca povuku iz tih vrtića i preusmere u druge, što smo uradili 8. avgusta. Provera je krenula 8. avgusta tri dana i naredna tri dana je uzorkovanje",kaže Ljiljana Vojnov, zamenica direktora PU "Dečja radost".

Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U "Vodovodu i kanalizaciji" kažu da su pomogli u dezinfikovanju vodovodne mreže u samim vrtićima.

"Uzorkovana je voda nakon ispiranja i dezinfekcije, i očekujemo dobre rezultate jer voda za piće u Pančevu je zdrava", kaže Aleksandar Radulović, direktor JKP "Vodovod i kanalizacija"

U međuvremenu novi problem, takođe zbog vode. Od danas je zatvoren još jedan vrtić - "Ljiljan".

"Na uzorku vode od 2. avgusta, a rezultate smo dobili 10. avgusta, utvrđeno je da voda u vrtiću Ljiljan nije ispravna. Mi smo decu iz tog vrtića preusmerili, a od sutra i u tom vrtiću počinje ispiranje cevi, po istom sistemu kao i kod prethodnih vrtića, dakle tri dana ispiranja i tri dana uzorkovanja", objašnjava Ljiljana Vojnov.

Očekuje se da rezultati analize vode budu poznati sledećeg petka a do tada oko 200 mališana raspoređeno je u druge vrtiće. Inače,kontrola vode u objektima" Dečje radosti " vrši se svakog meseca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track