PRIČA SA TUBERKULOZOM U NOVOM PAZARU SE NASTAVLJA: Posle porodilišta bolest i u osnovnoj školi
Foto: Aleksandar Nićiforović

Zaražena uliteljica

PRIČA SA TUBERKULOZOM U NOVOM PAZARU SE NASTAVLJA: Posle porodilišta bolest i u osnovnoj školi

Srbija -

NOVI PAZAR - Kod jedne nastavnice novopazarske osnovne škole Desanka Maksimović dijagnostikovana je
tuberkuloza pluća, i ona se trenutno leči u Opštoj bolnici u tom gradu.

Bolest joj je konstatovana 22. septembra, a sa đacima je u kontaktu bila devet dana.

Načelnica Službe za plućne bolesti i tuberkulozu novopazarske Opšte bolnice Hedija Alibašić kazala je da će zbog tog slučaja narednih dana biti pregledani đaci te osnovne škole, i osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženom nastavnicom.

-Planiramo da za najmanje deset dana obavimo preventivne preglede 133 učenika, 91 zaposlenog u školi Desanka Maksimović i njenom porodicom, rekla je Alibašić.

PANIKA U NOVOM PAZARU: Bebe testiraju na tuberkulozu, kod babice potvrđena bolest

Podsetimo, sve bebe rođene u novopazarskom porodilištu od maja do avgusta ove godine, ukupno njih 79 preventivno se testiraju na tuberkulozu, nakon što je kod babice S. M. (23) potvrđena ta bolest. Osim bebama, oko kojih je brinula zaražena babica, testovi na tuberkulozu urađeni su i porodiljama, kao i zaposlenima u porodilištu.

Roditelji su obavešteni da novorođenčad treba da dovedu na testiranje. Do sada je testirano 60 beba, a rendgenski snimci pokazali su da bebe nisu obolele od tuberkuloze. Bebama je urađen i PPD test, a do sada je očitano 50 i svi su bili negativni. Pre nekoliko meseci tuberkuloza je utvrđena i u Gimnaziji u tom gradu, gde je obolelo 14 učenika, od kojih se sedmoro još uvek leči.

U Novom Pazaru je do 1. oktobra ove godine registrovano 49 novoobolelih od tuberkuloze, 40 pacijenata je iz tog grada, a njih devet je iz Tutina.

Novi Pazar je područje endemije, a godišnje od tuberkuloze oboli od 50 do 55 ljudi, starosti između 15 i 24 godine, što taj grad svrstava u sam vrh u zemlji po broju zaraženih bacilom tuberkuloze.

A. Nićiforović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track