Najnovije vesti

Dobra ponuda povrća i voća, jeftiniji kupus i jagode

Dobra ponuda povrća i voća, jeftiniji kupus i jagode

Srbija
Na kvantaškoj pijaci evidentirana je prva ponuda kajsija i nektarina iz uvoza po ceni od 300 dinara po kilogramu

BEOGRAD - Ponuda povrća i voća na većini zelenih pijaca širom Srbije tokom treće nedelje maja bila je dobra, pa je zabeleženo pojeftinjenje kupusa, mladog krompira, paprika i jagoda, objavljeno je u biltenu Sistema tržišnih informacija poljoprivrede Srbije (STIPS).

Na zelenoj pijaci u Čačku protekle sedmice ponuda povrća bila je znatno bolja. Paradajz se prodavao po ceni od 180 do 220 dinara za kilogram. Dobra je bila i ponuda zelene salata koja se mogla pazariti po ceni od 15 do 20 dinara po glavici. Kupus se prodavao po ceni od 25 do 30 dinara za kilogram. U ponudi je bilo i paprike po ceni od 300 dinara.

Što se voća tiče, bolja je bila ponuda jagoda i cena je varirala od 200 do 220 dinara za kilogram. Jabuke su se mogle pazariti po ceni od 40 do 60 dinara. Solidna je bila ponuda suvog voća, a cene su nepromenjene.

Dobra ponuda povrća i voća u toku treće nedelje maja bila je i na zelenoj pijaci u Pančevu. Rast cena zabeležen je kod brokolija, cvekle i spanaća, kivija i trešanja, a pad kod kupusa, paradajza, šampinjona, jagoda i banana.

Kiša koja je neprestano padala na području Beograda i okolnih mesta početkom te nedelje uticala je na slabiju ponudu povrtarskih kultura na kvantašu. To je bio glavni razlog poskupljenja pojedinih proizvoda među kojima su bili mladi krompir, brokoli, celer, šargarepa, spanać, tikvice, paškanat i peršun korenaš.

Što se voća tiče, ponuda jagoda i trešanja bila je slabija prvenstveno zbog kiše, a cene su uglavnom ostale nepromenjene. Evidentirana je prva ponuda kajsija i nektarina iz uvoza po ceni od 300 dinara po kilogramu.

Ponuda povrća, posebno ranog, bila je odlična na zelenoj pijaci u Zrenjaninu tokom treće nedelje maja. U ponudi je bila i mlada šargarepa koja se prodavala na vezicu. Iz dana u dan je bogatija i ponuda sezonskog voća, dok je ponuda južnog, sušenog i jezgrastog voća bila na prošlonedeljnom nivou.

Dobra ponuda povrća na zelenoj pijaci u Pirotu uticala je na pad cena kupusa, mladog krompira i paprika, a konačno je počela da pada i cena paradajza. Posle nekoliko dana nestašice, limun se ponovo pojavio u prodaji, ali sa cenom višom skoro za 50 odsto od prethodne.

Ponuda jagoda se stabilizovala, a cena je iznosila 250 dinara za kilogram. Pad cene zabeležen je i kod trešnje, ali ih je zbog svakodnevnih kiša bilo u ponudi u malim količinama.

Na zelenoj pijaci u Kikindi iz dana u dan raste ponuda mladog luka, rotkvica, salate, pa i mladog krompira.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...