GLADUJEMO DO SMRTI: Radnici Zastava Inpro umiru na radnom mestu u Kragujevcu
Foto: Bogdan Vranješević

Strašno

GLADUJEMO DO SMRTI: Radnici Zastava Inpro umiru na radnom mestu u Kragujevcu

Srbija -

U krugu firme „Zastava Inpro“ 28 radnika, invalida rada, štrajkuje glađu već 18 dana jer ne žele da ih novi vlasnik proglasi tehnološkim viškom. Veoma su iscrpljeni

Leže nemoćno, bez snage. Sada im je čak i to ležanje sve mučnije i bolnije. Obrazi su im upali. Ovako izgledaju radnici kragujevačke fabrike „Zastava Inpro“ koji od 11. oktobra štrajkuju glađu.Svi su invalidi rada, pa im već narušeno zdravlje dodatno pogoršava neuzimanje hrane. Žive ili - bolje rečeno - održavaju se u životu samo na vodi već 18 dana!

Pomoć lekara... Doktori ih održavaju u životu
Pomoć lekara... Doktori ih održavaju u životu

Hitna interveniše- Tačno u četvrtak 27. oktobra navršilo se 28 godina otkako sam na radnom mestu, za mašinom u koju sam upao, izgubio tri prsta. Tada sam jedva uspeo da iščupam živu glavu, a da li ću i sada - ne znam - poručuje invalid treće kategorije Stevan Pušonja, predsednik štrajkačkog odbora „Zastave Inpro“.

Boreći se za isplatu zaostalih zarada i za ostanak na radnim mestima, pošto im je najavljeno da će posle privatizacije dela firme biti proglašeni za tehnološki višak, u štrajk glađu stupilo je 28 radnika. Tokom skoro tri pune sedmice pojedinima je organizam posustajao, jednog po jednog odvozila je Hitna pomoć...- Izuzetno smo malaksali. Mi smo invalidi druge i treće kategorije, a sada se osećamo i kao građani drugog reda. Angažovani smo u takozvanoj zaštitnoj radionici, a zapravo smo potpuno nezaštićeni, diskriminisani. Francuska kompanija „Trigano“ privatizovala je samo deo firme koji mnogo vredi i gde rade zdravi ljudi. Nas invalide pustila je niz vodu, hoće da nas ostavi na ulici. Čak su podigli i ogradu između dva dela firme, između onog dobrog koji su kupili i onog u kome mi radimo, sa kojim ne žele da imaju bilo kakav dodir - navodi Ljubosava Vranić.

Očajni... Hrabre jedni druge da izdrže
Očajni... Hrabre jedni druge da izdrže

Ispunjen jedan zahtevOd zaostalih plata radnici „Zastave Inpro“ primili su samo deo zarade za avgust u iznosu od 11.000 dinara. Od deset zahteva koje su postavili na početku štrajka ispunjen je samo jedan - direktor Branko Veljović podneo je ostavku. Pokušali smo da razgovaramo s gradonačelnikom Kragujevca Radomirom Nikolićem, ali nam je rečeno da je na službenom putu.

Davna prošlostNEKADA USPEŠNIŠtrajk glađu počelo je 28 radnika od ukupno 132 zaposlena u „Zastava Inpro“, nekada uspešnom preduzeću za zapošljavanje i profesionalnu rehabilitaciju osoba sa invaliditetom, koje je radilo brojne programe za automobilsku industriju.

ZahteviŠTRAJKAČI JOŠ TRAŽE:1. Poštovanje stečenog prava u potpisanom protokolu s Vladom Srbije;2. Preispitivanje dosadašnjeg poslovanja i privatizacije dela fabrike;3. Isplatu zaostalih zarada, prevoza i jubilarnih nagrada, i izdavanje obračuna;4. Povraćaj nezakonito odbijanog novca radi štednje u iznosu od 10 odsto zarađenog ličnog dohotka;5. Da fabriku napuste radnici koji su uzeli socijalni program;6. Preispitivanje izdavanja invalidskih rešenja u Nacionalnoj službi za zapošljavanje i Medicini rada;7. Prekid mobinga i diskriminacije invalida rada II i III kategorije;8. Neprihvatanje da radnici budu tehnološki višak i da budu poslati na evidenciju NSZS;9. Neprihvatanje socijalnog programa pod dosadašnjim uslovima.

Reagovali Aleksandar Vulin naglašavaUČINILI ŠTO SMO MOGLIMinistar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je da je ministarstvo uradilo sve što je u njegovom domenu kako bi pomoglo radnicima fabrike „Zastava Inpro“.Rekao je da je isplaćena jedna plata, ponuđen je socijalni program (200 evra po godini radnog staža, prim. aut.) i mogućnost da se ode na komisiju kako bi se radnicima koji imaju uslove omogućio odlazak u invalidsku penziju.- Spremni smo da pomognemo i žao mi je što se poslednje sredstvo u sindikalnoj borbi iskoristilo kao prvo. Žao mi je što su ušli u štrajk glađu pre nego što su iskoristili mogućnosti Agencije za mirno rešavanje sporova ili eventualno razgovarali s poslovodstvom ili državom - kazao je Vulin.On je ponovio da je ministarstvo uradilo sve što je trebalo, ali da rukovodstvo očito nije podelilo sredstva kako je trebalo i da ne mogu da obezbede da radnici budu zaposleni u privatnom preduzeću.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track