U Kruševcu ispaljeno 260 protivgradnih raketa

Radarski centar

U Kruševcu ispaljeno 260 protivgradnih raketa

Srbija -
U toku sezone Radarski centar u Kruševcu, koji sprovodi odbranu od grada na području 11 opština Rasinskog, Topličkog i dela Nišavskog okruga, deluje od 20 do 30 puta

KRUŠEVAC - Radarski centar (RC) u Kruševcu je od 15. aprila, kada je počela sezone odbrane od grada, do sada dejstvovao šest puta i utrošio 260 protivgradnih raketa, rekao je rukovodilac RC Mihailo Vasić.

On je kazao da se gradonosni oblaci najčešće javljaju u maju, junu i julu izrazivši uverenje da će do kraja sezone Radarski centar u Kruševcu biti snabdeven dovoljnom količinom protivgradnih raketa.

"Na početku sezone, sistem je raspolagao sa 50 odsto više protivgradnih raketa u odnosu na prošlu godinu, a, pored toga, sektor za vanredne situacije podneo je zahtev resornom Ministarstvu za nabavku dodatnih 1.500 raketa", naveo je Vasić.

On je dodao da u toku sezone Radarski centar u Kruševcu, koji sprovodi odbranu od grada na području 11 opština Rasinskog, Topličkog i dela Nišavskog okruga, deluje od 20 do 30 puta.

"Ove godine aktivirano je 148 protivgradnih stanica, jedna više nego prošle godine iz kojih prema potrebi deluje oko 300 strelaca čije dejstvo zavisi od terenskih snimaka, kao i od meteorološke prognoze", kazao je Vasić.

Prema njegovim rečima, cilj ispaljivanja rakete je da usitni čestice leda i na taj način umanji štetu na usevima i objektima, a od takozvane superćelijske oblačnosti zavise i odbrana i šteta od grada.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track