Novinarka dobila otkaz posle 30 godina staža
Foto: KURIR

Niška televizija

Novinarka dobila otkaz posle 30 godina staža

Srbija -
Mileni Vidojković je objašnjeno da je otkaz dobila zbog vređanja poslodavca, ali ona tvrdi da nikakvih uvreda nije bilo, već da se radi o mobingu

NIŠ - Milena Vidojković, niška novinarka sa iskustvom od 30 godina, dobila je otkaz na Niškoj televiziji zbog, kako kaže, vređanja poslodavca.

Milena Vidojković je u novinarstvu skoro tri decenije. 21 godinu provela je u Radio Nišu, bila je dopisnik Radija 202, radila na TV Globalu, a poslednjih 7 godina sve do ponedeljka 28. maja na Niškoj televiziji.

Ona je dobila otkaz, kako joj je rečeno, na osnovu člana 53, tačka 5 kolektivnog ugovora u kome, kako kaže, piše da ukoliko se radnik uvredljivim rečima obrati poslodavcu, poslodavac može da donese odluku da otpusti radnika.Vidojkovićeva tvrdi da nikakvih uvreda nije bilo, već da se radi o mobingu.

- Kada je nova direktorka došla počeo je mobing nad prvom novinarskom postavom Niške televizije. To su sve ljudi sa dugogodišnjim novinarskim iskustvom i fakultetskom diplomom. Meni je prvo smanjen koeficijent i sa mesta urednika deska sam prebačena na mesto novinara izveštača. Nakon toga mi je skinuto 30 odsto od plate jednog meseca, jer malo radim i nemam inicijativu, kako je stajalo u obrazloženju - kaže Vidojkovićeva za Južne vesti.

Prema Mileninim rečima, kada je zatražila i usmeno obrazloženje od direktorke, rečeno joj je da je to pravna definicija, a da je pravi razlog taj što je, kako kaže, "loše pričala o njoj na terenu".

- Poslednje što je direktorka uradila je ukidanje moje autorske emisije i bilo mi je zabranjeno da uđem kod nje u kancelariju iako sam ja to tražila i preko sindikata - kaže Vidojkovićeva.

Nakon toga, posle rasprave koja se zbila pre desetak dana u prostorijama Niške televizije, Milena je dobila otkaz. Prema njenim rečima, tri svedoka su potvrdila da je bilo vređanja i ružnih reči sa Milenine strane. Ona to demantuje.

- Smatram da su sva tri svedoka izjave dali pod pritiskom i da svi imaju uvećane koeficijente, što je lako proverljivo - zaključuje Vidojkovićeva.

Kada su Južne vesti pozvale direktorku Niške televizije Draganu Nikolić, da prokomentariše navode novinarke Vidojković, usledio je kratak odgovor.

- Bez komentara - bila je jasna Nikolićeva.

Milena Vidojković se obratila svim novinarskim udruženjima u Srbiji, uključujući i Društvo novinara Niša, odakle je dobila uverenje da je sa njenim problemom upoznata i Medijska organizacija jugoistočne Evrope.Kako kaže, svoja prava će potražiti na sudu, a planira da tuži i svedoke zbog lažnog svedočenja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track