IZ KLJUNA MU JE IZLAZILA ZELENA PENA: Otrovan još jedan orao belorepan
Foto: AP

Ubistvo retke i zakonom zaštićene vrste

IZ KLJUNA MU JE IZLAZILA ZELENA PENA: Otrovan još jedan orao belorepan

Srbija -

GRABOVCI - Kod sela Grabovci u Sremu u petak je pronađen otrovan orao belorepan, ptica veoma retke i u našoj zemlji zakonom zaštićene, ugrožene vrste.

Orla je pronašao lokalni lovočuvar u trenutku kada je ptica već bila u teškom stanju, nije mogla da leti, grčila je kandže, a iz kljuna joj je izlazila zelena pena.

Ilustracija, Foto: Pokrajinski zavod za zaštitu prirode / R. Šakić-Peu
Ilustracija, Foto: Pokrajinski zavod za zaštitu prirode / R. Šakić-Peu

Ekipe Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode i Pokrajinske inspekcije zaštite životne sredine stigle su na teren i orao je odmah prebačen u prihvatilište za divlje životinje, ali joj spasa nije bilo. Njegov leš biće poslat na toksikološku analizu radi tačnog utvrđivanja uzroka uginuća, ali se zbog simptoma sumnja na trovanje.

Svake jeseni belorepani stradaju jer poljoprivrednici na svojim dobrima koriste pesticide, ali i postavljaju otrovanu hranu za predatore. Preparati koji sadrže aktivnu materiju karbofuran zabranjeni su za uvoz, promet i korišćenje u Srbiji još 2014. godine, ali ako je sudeći po broju nastradalih ptica, ova zabrana malo koga zanima...

Kazna za ubijanje strogo zaštićene vrste kreće se od novčane do 3 godine zatvora, a maksimalna kazna za uništavanje jednog belorepana je do 400.000 dinara. U Srbiji je prethodnih godina otrovano ukupno 42 belorepana, vrste koja je na pragu izumiranja, dok je na neke druge načine ubijeno još 11 belorepana.

(zivotinje.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track