KIKINDA: Pozorište Lane svakog meseca razveseli 10.000 mališana
Foto: Saša Urošev

Jedino dečje pozorište u severnom Banatu

KIKINDA: Pozorište Lane svakog meseca razveseli 10.000 mališana

Srbija -

Zgrada je namenski podignuta 1933, a na sceni je nastupao i Jovan Ćirilov

Članovi dečjeg pozorišta Lane, jedinog teatra za najmlađu publiku u Severnobanatskom okrugu, već sedam godina uveseljavaju mališane. Skoro svakog meseca sa članovima kikindskog dečjeg ansambla druži se oko 10.000 dece.

Zadovoljan... Aleksandar Maletin
Zadovoljan... Aleksandar Maletin

Aleksandar Maletin, direktor dečjeg pozorišta Lane, ponosno kaže za Kurir da takvom posetom na godišnjem nivou ne može da se pohvali nijedna institucija kulture u Kikindi i okolnim mestima:- Ima nas svuda: u Subotici, Čoki, Novom Sadu, ali i Vranju. U tom gradu gostujemo svaka tri meseca - nabraja Maletin i dodaje da je za Lane decembar, mesec čarolija, u znaku predstojećih praznika:- U nedelju pripremamo premijerno izvođenje komada „Milion osmeha za Deda Mraza“. Režiju ove predstave, po tekstu Olivere Jelkić, potpisuje naša koleginica, glumica Gordana Rauški. Ovu predstavu će 30. decembra videti i publika u našoj ambasadi u Pekingu. U ulozi glumaca biće naši mališani koji žive u tom gradu - ukazuje Maletin.Dečje pozorište Lane druži se s vernom publikom u jednom od najstarijih objekata kulture u gradu:- Zgrada je podignuta 1933. godine, i to namenski, da bude prvi pozorišni prostor u Kikindi. Interesantno je spomenuti da je na ovoj sceni svojevremeno nastupao i Jovan Ćirilov. Objekat je renoviran pre petnaestak godina. Zahvaljujući razumevanju lokalne samouprave, ali i Narodnog pozorišta, imamo solidne uslove za rad. Nakon adaptacije kikindskog teatra, dobili smo njihova, sasvim solidna sedišta. Naš najveći problem je nedostatak regulatora svetla. Taj aparat košta oko 400.000 dinara. Mi taj novac nemamo. Oprema s kojom radimo stara je više od 60 godina - zaključuje Maletin.

Smeh... Najveća nagrada glumcima
Smeh... Najveća nagrada glumcima

SmeloNOVI PROJEKTIŽelimo da u našem pozorištu razdvojimo lutkarsku i dramsku scenu. Smelo ulazimo u taj projekat. Protekle godine smo pokrenuli pozorišni festival za decu Lane fest. Stručna javnost i publika sjajno su prihvatili festival. Možemo da se pohvalimo i da smo dobitnici godišnje nagrade u 2015 - kaže Maletin.

Saša Urošev

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track