IMA I DIPLOMU I ZANAT: Profesor književnosti i poslednji bačvar u Srbiji
Foto: Jugomedia

Kad se hoće, može se

IMA I DIPLOMU I ZANAT: Profesor književnosti i poslednji bačvar u Srbiji

Srbija -

Pored oca sam vrlo rano naučio pinterski posao. Ozbiljnije sam njime počeo da bavim pošto sam stvorio porodicu, jer je profesorska plata bila mala, objašnjava Milenko Lukić

Nišlija Milenko Lukić (67) duže od četiri decenije spaja dva naizgled nespojiva zanimanja: profesor je književnosti i bačvar-pinter.Bačvarskim zanatom počeo je da bavi još kao dečak, a ljubav prema knjizi odvela ga je do katedre niške gimnazije „Bora Stanković“, gde je stekao penziju.- Pored oca, poznatog bačvara u Jugoslaviji, vrlo rano sam naučio taj posao. Ozbiljnije sam, međutim, njime počeo da bavim pošto sam se oženio - profesorska plata je bila mala i morao sam porodici da obezbedim dodatne prihode - rekao je Lukić za Betu.On u radionici u niškom naselju Branko Bjegović, u kojoj je većina mašina starija od sto godina, i dalje izrađuje burad, bačve i kace na isti način na koji je to njegov otac radio punih šest decenija.Dve godine čekanja- Za izradu jednog bureta potrebna su tri do četiri dana, ne računajući to što drvo, pre no što uđe u radionicu, mora da se suši najmanje godinu dana, ponekad i dve godine - istakao je Lukić.

Za izradu buradi za vino koristi se isključivo hrastovo drvo, dok se burad za rakiju izrađuje i od duda, jasena i bagrema.- Svaka letvica ili duga mora da prođe nekoliko različitih vrsta obrade pre nego što se nađe među metalnim obručima. Da bi se duge savile, moraju da se dobro zagreju - naglasio je on. Dobro napravljeno bure, dodao je Lukić, može da traje i 50 godina.Poslednjih godina, kazao je, mušterije uglavnom traže burad od oko 100 litara.- Pravim i burad od 1.000 litara, ali od 2.000 litara više ne. Naši kupci su prvenstveno iz Šumadije, pošto je u niškom kraju vinogradarstvo skoro zamrlo - rekao je Lukić. Njegov najpoznatiji proizvod je kaca od 800 litara, koju je napravio za snimanje šou-programa „Farma“.Lukić ističe da bačvarski zanat u Srbiji polako izumire i da je on jedan od retkih bačvara koji još rade.- Već nekoliko godina uzalud pokušavam da nađem nekoga ko bi hteo da ga naučim zanatu. Neće niko da bude bačvar, mada za dobrog majstora uvek ima posla i mušterija - kazao je on.

Pomoć porodiceLukić u radionici ima jednog pomoćnika, a preko leta, kada ima najviše narudžbina, sa lakšim poslovima, poput duboreza i lakiranja, pomažu mu supruga i dva ćerke. Na pitanje kako uspeva da svih ovih godina spaja posao profesora književnosti i bačvara, Lukić odgovara: - Tamo gde ima buradi i gde ima pića, tamo je i radosti i veselja, a knjiga nam takođe donosi radost i veselje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track