Startovalo prvo postrojenje za reciklažu sijalica

Pančevo

Startovalo prvo postrojenje za reciklažu sijalica

Srbija -
Postrojenje će, zahvaljujući kapacitetima, za samo jedan sat rada moći da reciklira 6.000 komada "izvora veštačkog svetla"

BEOGRAD - Prvo srpsko postrojenje za reciklažu fluorescentnih cevi i sijalica i prvo takve vrste u regionu, pokrenuto je u Omoljici, nedaleko od Pančeva, a ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić će sutra zvanično označiti početak rada novog postrojenja za reciklažu, najavili su organizatori.

Otvaranju novog postrojenja za recilažu fluorescentnih cevi i sijalica, pored ministra Dulića, prisustvovaće i ambasador Velike Britanije u Beogradu Majkl Devenport, kao i drugi predstavnici iz Vlade Srbije, Privredne komore Srbije i Gradske uprave.

Investicijom vrednom više od pola miliona evra, rukovodstvo pančevačke Kompanije "Božić i sinovi", u čijem sastavu posluje "BiS Reciklažni centar", pretenduje da Srbiju pozicionira kao balkanski centar za reciklažu sijaličnog otpada.

Postrojenje koje nosi oznaku "Balcan Total Lamp Recyclimg System" služi za totalnu reciklažu fluorescentnih cevi i svih vrsti sijalica, a uveženo je iz Engleske, od "Balcan Engineering Ltd", - kompanije koja je dobitnica Kraljičine nagrade u kategoriji ekloških inovacija.

Prema rečima generalnog direktora Kompanije "Božić i sinovi" Nikole Egića postrojenje će, zahvaljujući kapacitetima, za samo jedan sat rada moći da reciklira 6.000 komada "izvora veštačkog svetla".

Nakon višednevne montaže novog postrojenja, koje su za "BiS Reciklažni centar" završili inženjeri iz Velike Britanije.

Ako se zna da se na tržište Srbije godišnje plasira osam miliona sijalica različitih vrsta, a da sijalični otpad Hrvatske, Crne Gore, Makedonije i Bosne iznosi 11,5 miliona komada sijalica, onda je očigledno da "Balcan Lamp Total Recycling System" od Srbije može napraviti regionalni centar u ovoj oblasti reciklaže - a upravo je to cilj "BiS Reciklažnog centra", navedeno je u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track