Konačni rezultati izbora do kraja nedelje

Skupština Vojvodine

Konačni rezultati izbora do kraja nedelje

Srbija -
Za proglašenje konačnih rezultata čeka se odluka o žalbi na izborni proces na biračkom mestu u Čoki, koji je u zakonskom roku podnela SVM

NOVI SAD - Konačni rezultati izbora za Skupštinu Vojvodine trebalo bi da budu poznati do kraja nedelje, izjavila je član Pokrajinske izborne komisije (PIK) Jelena Zlojutro.

Zlojutro je precizirala da se za proglašenje konačnih rezultata čeka odluka o žalbi na izborni proces na biračkom mestu u Čoki, koji je u zakonskom roku podnela SVM.

"PIK je odbio prigovor da su uočene nepravilnosti na ponovljenim izborima po većinskom sistemu na jednom biračkom mestu u Čoki", rekla je Zlojutro.

Ona je dodala da žalba Upravnom sudu na odluku PIK-a može da se podnese u roku od 48 sati, a da potom sud u istom vremenskom roku treba o njoj da se izjasni.

Zlojutro je kazala da veruje da će Upravni sud potvrditi odluku PIK-a i da će žalba biti odbijena, tako da bi "posao oko izbora u pokrajini mogao biti završen tokom vikenda".

Ponovljenog glasanja na petom izbornom mestu, u Bačkom Petrovcu neće biti, jer je PIK obavešten da je Upravni sud odbio žalbu LSV-a na drugi krug pokrajinskih izbora u toj opštini.

Po proglašenju konačnih i zvaničnih rezultata aktuelni predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši ima rok od tri dana da odredi datum održavanja konstitutivne sednice pokrajinskog parlamenta.

Egereši je ranije kazao da će konstitutivnu sednicu na kojoj će biti potvrđeni mandati i birati predsednik, potpredsednici i sekretar skupštine, odrediti odmah po prijemu konačnih rezultata.

Pokrajinski parlament broji 120 poslanika, od kojih se 60 bira po proporcionalnom i isto toliko po većinskom izbornom sistemu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track