MUKE ĐAKA U LESKOVCU: Učionice ledene, deca sede u jaknama!
Foto: Thinkstock

Temperatura 12 stepeni

MUKE ĐAKA U LESKOVCU: Učionice ledene, deca sede u jaknama!

Srbija -

LESKOVAC - Učenici u većini leskovačkih škola nastavu prate u jaknama zbog izuzetno niskih temperatura u učionicima, koje nisu mogle da se zagreju ni tri dana od povratka s desetodnevnog raspusta.

Takva je situacija u skoro svim školama sa starim stolarijama i u školama koje nisu priključene na daljinsko grejanje. Roditelji nam javljaju da da se deca smrzavaju u gradskoj osnovnoj školi „Vasa Pelagić“.

„Kada se na niske temperature nadoveže prehlada a na prehladu grip, onda je stanje za plakanje, kakva je situacija sa mojim detetom“, komentariše jedan od roditelja, dok direktor objašnjava da škola jednostavno ne može da se – zagreje.

Foto: Nemanja Pančić
Foto: Nemanja Pančić

„Imamo sopstvene kotlove. Krenemo da ložimo od 4 ujutru do 17 posle podne ali ovolika zgrada se ne može dobro zagrejati. Istina je da učenici nose jakne, zbog čega smo skratili poslepodnevnu nastavu“, objašnjava Aleksandar Janković, direktor škole.

Ništa bolje stanje, zapravo, još gore je u OŠ „Josif Kostić“ Leskovac, koja ima vrele radijatore, ali cela škola je bušna sa kara tavanom bez izolacije i stolarijom iz 1903. godine. Ovde su časovi skraćeni na 30 minuta.

„Posebno je ledeno sa severene strane i u učionicama na krajevima zgrade, gde smo uključili i radijatore na struju, ali ništa ne pomaže. Ukoliko krene novi talas hladanoće bićemo prinuđeni da časove skratimo na 15 minuta“, priča Ilija Đorđević, direktor škole, koji najavljuje početak velike investicije za energetsku efikasnost škole.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Đaci su u jaknama i rukavicama i u osnovnoj školi u Brestovcu, gde se učionice zagrevaju pećima na drva, ali i u većini škola na seoskim područjima.

„Problema nema samo tamo gde su škole energetski obezbeđene, kao što je u „Vuku Karadžiću“ ili u „Kosti Stamenkoviću“, komentariše Ilija Đorđević, predsednik Aktiva osnovnih škola u Leskovcu.

Prema zakonu, temperatura u školama ne bi smela da bude niža od 19 stepeni, a u leskovačkim školama je zabeležena temperatura i od 12 stepeni.

(Milica Ivanović/Jugmedia.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track