LED UNIŠTIO APATINSKO PRISTANIŠTE: Novo vanredno stanje na 90 kilometara Dunava!
Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Apatin

LED UNIŠTIO APATINSKO PRISTANIŠTE: Novo vanredno stanje na 90 kilometara Dunava!

Srbija -

Pustoš Luka za putničke brodove u ovom gradu više ne postoji, ledena masa ruinirala je svih 17 šipova

Dunavsko pristanište za putničke brodove u Apatinu led je tokom noći između subote i nedelje gotovo potpuno uništio. Ledena masa je ruinirala 17 šipova koji su služili za pristajanje brodova i plivajuće pontone za iskrcavanje putnika.Kako je RTV rečeno u Kapetaniji Apatin, obavešteni su Sektor za vanredne situacije i Ministarstvo saobraćaja, jer na delu Dunava od Apatina do Borova postoje četiri ledena čepa.

Tužna slika... Iznos štete od uništenja biće saopšten narednih dana
Tužna slika... Iznos štete od uništenja biće saopšten narednih dana

Zbog najnovijeg razvoja događaja vanredna odbrana od poplava usled gomilanja leda na delu daljske krivine i u sektoru Apatina juče je proglašena na novih 90 kilometara Dunava, saopštilo je Javno vodoprivredno preduzeće „Vode Vojvodine“. Prema rečima predsednika apatinske opštine Milana Škrbića, u ponedeljak se očekuje dolazak mađarskih ledolomaca, a za dan-dva biće utvrđeno i kolika je pričinjena šteta.

Na području Novog Sada ponovo će biti angažovan potiskivač „Sloga“, kako ne bi došlo do problema usled predstojećeg lomljenja leda koje će obavljati ledolomci iz Mađarske.Uništavanje apatinskog pristana počelo je u petak uveče lomljenjem čelične konstrukcije, koja je do ranih jutarnjih sati bila potpuno uništena. Inače, pristan je izgrađen pre sedam godina, a sredstva za njegovu gradnju u iznosu od preko 60 miliona dinara obezbedili su NIP i Fond za kapitalna ulaganja Vojvodine.Izvođač radova bilo je preduzeće „Ivan Milutinović“ iz Beograda. Sačinjen je od 17 čeličnih stubova, na kojima se nalazila ploveća platforma od lakog betona širine četiri i dužine 50 metara. Do pristana je vodio pristupni most dužine 50 metara.

Sava, Dunav, Tisa...PLOVIDBA „ZAMRZNUTA“ DO DALJEGRedovna odbrana od zagušenja ledom trenutno se sprovodi na 708 kilometara Save, Tise i banatskih vodotoka, a vanredna na 104 kilometra. Ministarstvo saobraćaja podseća da je zbog leda i dalje na snazi obustava plovidbe na Tisi, kao i na kanalima Bečej-Bogojevo od Bečeja do Vrbasa, Vrbas-Bezdan, Bačka Palanka - Novi Bečej, Kikindskom kanalu i kanalu Zlatica. Zabrana plovidbe i dalje važi na Savi kod Sremske Mitrovice i Šapca, kao i na Dunavu od Bezdana do Kladova, kao i od Kladova do Đerdapa II.

Probijanje spas za reke sa severaDVA LEDOLOMCA STIŽU IZ MAĐARSKEDva ledolomca iz Mađarske aktivirana su juče kako bi, uz ledolomac „Greben“, pomogli da se razbiju tri ledena čepa formirana na Dunavu, izjavio je pomoćnik ministra za vodni saobraćaj Veljko Kovačević. Najveći ledeni čep formiran je kod Dalja, dok je drugi formiran kod Belegiša, a treći uzvodno od Pupinovog mosta, objasnio je Kovačević i dodao da su se zbog toga Srbija, Hrvatska i Mađarska usaglasile o hitnom aktiviranju ledolomaca iz Mađarske. On kaže da stubovi Pupinovog mosta, iako su neke barže već udarile u njih, nisu ugroženi.- Očekujem da će mađarski ledolomci najverovatnije u ponedeljak stići do Apatina, a nakon toga produžiće do Dalja kako bi razbili čepove - rekao je on danas novinarima kod Pupinovog mosta i dodao da će uz srpski ledolomac „Greben“ i brod „Bor“ situacija do utorka biti stabilizovana, te da više neće biti čepova.

J. M. - E. P.

POKRENUTI LED IZAZVAO ŠTETU: Ovako izgleda izvlačenje oštećenih splavova na Dunavu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja